Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Muş Yatırım Destek Ofisi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Muş Kadın Çatısı Derneği’nin ‘Dünyayı Verelim Çocuklara’ sloganıyla başlattığı kampanya kapsamında 8 bin 500 kitap toplanırken, 25 köy okuluna ise 25 kütüphane kuruldu.
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Muş Yatırım Destek Ofisi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Muş Kadın Çatısı Derneği tarafından başlatılan kitap kampanyası kapsamında İl Milli Eğitim Müdürü Cevdet Arslan, DAKA Muş Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Oğuz Tuncay Görür, Muş Kadın Çatısı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nurcan Çetinbaş, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mahmut Baskın, projede aktif rol alan rehber öğretmenler Eda Keleş, Nihan Karabıyık, Duygu Yılmaz ve Özge Cinkılıç, merkeze bağlı Suvaran Köyü İlk ve Ortaokulu’nu ziyaret etti.
DAKA’nın küçük bir bütçe ile destek verdiğini belirten DAKA Muş Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Oğuz Tuncay Görür, 8 bin 500 kitabın toplandığını söyledi. Projede yer alan herkesi tebrik ettiğini ifade eden Görür, “DAKA ile küçük bir bütçe ile destekledik. Bu süre içinde 8 bin 500 adet kitap topladık. Bu kitapların büyük bir kısmı bağış olarak geldi. 25 adet kitaplık dağıtmış olduk. Bu işin asıl sahibi rehber öğretmenlerdir. Bende onları tebrik ediyor ve alkışlıyorum. Biz sadece onları arka fonda destekledik” dedi.
Okullardaki eksikliklerin başında kitaplık ve kitapların geldiğini düşünerekten böyle bir projeyi başlattıklarını kaydeden Proje Koordinatörü Rehber Öğretmen Nihan Karabıyık ise, “Kadın Çatısı Derneği Başkanı Nurcan Çetinbaş aracılığıyla oldu aslında. Neden bunu başlattık; çünkü buradaki okulların temel ihtiyaçlarından biri kitaplık ve kitaplardır. Tabi ki daha başka ihtiyaçlarda var ama bizim şu an yapabileceğimiz nedir diye düşündük, kitap toplama olabilir diye DAKA’ya gittik. DAKA’dan sağ olsun Oğuz Bey bize gereken desteği sağladı. Mart ayı itibarı ile çalışmalarımız yoğunlaştı. Mart ayından 15 Mayıs’a kadar çeşitli yerlerden kitap topladık” diye konuştu.
“BİN 100 TANE YAYINEVİNE MAİL ATTIK”
Kitaplık ve kitap kampanyası kapsamında bin 100 yayın evi ve çeşitli kuruluşlara mail attıklarının altını çizen Karabıyık, “Biz bin 100 tane yayın evine mail attık. Bunun haricinde 100 ile 150 vakıfla görüştük, bize destek olması için. Bu bin 100 yayınevinden yaklaşık 5 bine yakın kitap toplantı ve birçok yerden kitap geldi. Sonra afişler bastırıp şehrin bazı yerlerine astık. Hem Muş için hem de okumuş bir gelecek için bir şeyler yapmak istedik” ifadelerini kullandı.
“OKUMAK SADECE ÖĞRETMEN VE BİZLE OLMUYOR”
Kitap kampanyası ile 25 köy okula kitaplık ve kitap dağıtımıyla ciddi bir eksiği giderdiklerini vurgulayan İl Milli Eğitim Müdürü Cevdet Arslan ise, “Bu konuda okumanın önemi gerçekten çok büyük, çocuklarımızın kitap eksikliği vardı. Okuma ihtiyaçlarını karşılayamıyorlardır. Rehber öğretmenlerimiz sağ olsun böyle bir kampanya başlattılar. DAKA maddi destek verdi, Muş Kadın Çatısı Derneğimizle beraber. Hep beraber böyle bir çalışma yaparak 25 okulumuza kütüphane yaptırdılar. 8 bin 500 kitapla bu çalışmayı noktaladık. Ben gerçekten DAKA’dan Oğuz Beye, rehber öğretmenlerimize ve Kadın Çatısı Derneği’ne teşekkür ediyorum. Çünkü okumak sadece öğretmenler ve bizim gayretlerimizle olmuyor, bütün paydaşlarımızın gayret etmesi, katkı sağlaması gerekiyor. Daha güzel sonuçlar ortaya çıkacak diye düşünüyorum. 25 köy okulumuza kitaplıklar dağıtıldı ve içlerini kitaplarla donattılar. Bu özelikle kitabı okumayan ve kitap ihtiyacı olan köylerimize çok önemli bir eksikliği giderdi. Çocuğun kişisel, fiziksel ve sosyal gelişiminde kitap okumak çok önemlidir. Kitap okuma ihtiyaçlarını karşılamadan dolayı bu ileride hem çocukların sosyal yaşamlarında hem de akademik yaşamlarında önemli bir katkı sunacaktır” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmalardan sonra okulun öğrencileri ile bir araya gelen proje ekibi, hatıra fotoğrafı çektirerek başka bir okula gitmek için ayrıldı.