2015-2016 eğitim-öğretim dönemi içinde, Samsun Özel Yetenekler Gençlik ve Spor Kulübü’nün gerçekleştirdiği, Özel Yetenekler Projesi adı altında yetenekli sporcular belirleniyor.
Samsun Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün desteğiyle, Samsun merkez ilçe ve farklı illerde ikamet eden özel sporculardan oluşan alt yapı oluşturulacak.
Proje kapsamında Samsun Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Güven Özyurt’un başkanlığında, Samsun Özel Yetenekler Gençlik ve Spor Kulübü, Samsun Zafer İş Okulu Spor Kulübü, Canik Bedensel Engelliler Spor Kulübü’nün belirlemeleri sonucunda 16 sporcu, 6 aylık planlama sürecine dahil edilerek, Samsun İlk Işık Eğitim Uygulama Spor Kulübü’ne alındılar.
Plan dahilinde hedeflenmiş olan Antalya’daki Bölge Şampiyonası’nda, Samsun Temsilcisi Kulüpler ikinci bölgeden yarıştılar. Proje sorumlusu Aytunç Göz ve Yardımcısı Yonca Serter eşliğinde yarışan sporcular Samsun’a 8 altın, 7 gümüş ve 6 bronz madalya ile döndüler. Yarışmalar sonrasında 4 sporcu Türkiye finallerine davet edildiler.
Kış döneminde Rusya’da gerçekleştirilen Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası’na katılamayan sporcular, Nisan 2015’te, Adana’da, milli takım sporcularıyla birlikte, Türkiye Atletizm Şampiyonası’nda bir adım öne geçtiler. 100 metre ve uzun atlama Türkiye 1.’si Esra Bayrak, 200 metre Türkiye 1.’si Yasemin Keskinsoy, 400 metre Türkiye 3.’sü Ayşe Keskinsoy ve Gülle Atmada Türkiye 3.’sü Menekşe İnan Samsun’un gururu oldular. Ayrıca 16 yaşında olan Esra Bayrak Rusya’daki Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası’nda, uzun atlama dalında, Avrupa 3.’sü, 23 yaşındaki Stephanie Ydstrom ile aynı dereceyi yaparak baraj derecesi olan İPC t-20’nin üzerine yükseldi.
Sporcular farklı şehirlerden gelerek kamp ortamına girdiler. Şampiyon olma yolunda azimle çalışarak, nelerin başarılabileceğini en iyi şekilde gösterdiler. Bundan sonraki adımda, baraj derecesini yakalamış olan sporcuların uluslararası sporcu lisanslarının çıkartılarak, henüz yaşları 16-17 olmasına rağmen Dünya ve Avrupa atletizm şampiyonalarında, 2016 Rio’da gerçekleştirilecek olan Paralimpik Olimpiyatları için t-20 baraj derecelerini geçmeleri hedefleniyor.