Samsun Berberler Odası Başkanı Zabit plan, havlusunu dışarı asan ve üç kez yapılan uyarıyı dikkate almayan berberin kapatılacağını söyledi.
Berberler Odası Başkanı Zabit Pilan, Samsun’daki berberleri hijyen kuralları konusunda denetleyeceklerini belirtti. Hijyen kurallarına uymayanlara büyük yaptırımlar uygulayacağını belirten Pilan, “Ben her zaman iddia ediyorum Türkiye’de fiziki ve temizlik olarak en güzel berberler Samsun’dadır. Bu biraz da şundan kaynaklanıyor: Samsun’da ustalık belgesi olmayanlara berber dükkanı açtırmamaya çalışıyorum. Bizim 650 berberimiz bunların yüzde 98’inin ustalık belgesi var, birkaç arkadaşımın da kalfalık belgesi var. Bu işi çok ciddi tutmaya çalışıyoruz. Bugün meslektaşlarımız diplomalı olmak zorunda. Samsun’da tek kullanımlık peçete havluyu kullanan berberler var ama berberler imiz genelde temiz, kaliteli ve hijyenik olan havlu kullanıyor. Peçete havlu kullanmaları çok da önemli değil. Bazı berberler gösteriş olsun, berber oldukları belli olsun diye havlularını dışarıya koyuyorlar. Dışarıya havlu koyan berberler hakkında en yakın zamanda çalışma başlatacağım. Denetlemeye çıktığım zaman havlusu dışarıda olan berberleri son kez ikaz edeceğim. Havluların dışarı konulması uygun bir davranış değildir. Uyarıları dikkate almayan berberlere, ilk seferde bir asgari ücret para cezası, ikinci seferde 2 asgari ücret para cezası, aynı iş yeri üçüncü kez uyarı aldığında ise kapatma cezası alacak" dedi.
“SAMSUN’DAKİ BERBER SAYISI ÇOK FAZLA”
Samsun’da berber sayısının çok fazla olduğu belirten Pilan, “Ben bir ara bakanlığa berberlerin arasında en az 500 metre mesafe olsun talebinde bulundum. Dünyanın her yerinde zanaatini yapanlar arasında mesafe sınırı vardır. Ama bizim ülkemizde böyle bir şey yok. Ben izin versem berber sayısı anında bin 500’e çıkar. Berberler odamızın çok etkisi olsa dahi iş yeri açılması konusunda bazen sıkıntıya giriyoruz. Samsun’da berberler pazar günü tatil yapıyor. Türkiye’de hiç bir yerde bu uygulamayı bizim kadar uzun süre devam ettiren yok. Bu konuda bana destek olan berber arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.