Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Hizmetleri Birimi ve bir firma tarafından “Riskli Gebe Takibi ve Anne Sütü-Bebek Beslenmesi” konulu eğitim semineri düzenlendi.
Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi’nde Aile Hekimi, Aile Sağlığı Elemanı ve TSM sağlık personellerine yönelik düzenlenen eğitimde Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Alper ile Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Anabilim Dalı Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı konuşmacı olarak katılırken, iki gün süren ve 4 oturumda gerçekleştirilen eğitim programına 880 sağlık çalışanı hazır bulundu.
Eğitim öncesi konuşan Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, “Doğum öncesi bakımın temel amacı anne için minimal bir risk ile sağlıklı bir bebeğin doğumunu sağlamaktır. Tüm gebelerin düzenli olarak doğum öncesi takiplerinin yapılması fikri 1930’lu yılların sonlarında ortaya çıkmıştır” dedi.
Türkiye’de TNSA’ya göre en az 1 kez doğum öncesi bakım alma oranının yüzde 43’ten yüzde 92’ye yükseldiğini ifade eden Kasapoğlu, “Ancak hizmet kullanımında ve sunumunda bölgeler ve yerleşim yerleri arasında farklılıklar devam etmektedir. Sonuç olarak doğum öncesi izlemler, izlemlerde yapılan düzenli takiplerin gebeye açıklanması, uyarı işaretlerinin gebeye her izlemde anlatılması, ev doğumlarının azaltılması, önlenmesi, hastane doğumlarının özendirilmesi arttırılması, hastanede, evde yeterli uygun takiplerin yapılması, hastanede kalış sürelerinin artırılması anne ölümlerinin azaltılmasında ve önlenmesinde değerli adımlardır. Uygulamanın sürdürülebilirliği açısından öncelikle sağlık personeline, sonrasında anne adaylarına ve annelere bu uygulamanın nedenlerinin benimsetilmesi gerekmektedir” diye konuştu.
Anne sütünün önemine değinen Kasapoğlu, “Bütün bebek ve çocuklar sağlıklı olmak ve sağlığını korumak için yeterince beslenme hakkına sahiptir. Emzirme ise bebeklere ve çocuklara bu hakkı sağlayan en ideal yöntemdir. Hatalı anne sütü uygulamalarının önlenmesi, emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesine yönelik olarak, Bakanlığımızca 1991 yılından beri UNİCEF işbirliğinde ‘Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları’ programı yürütülmektedir. Tüm anne adaylarını ve yeni doğan bebeği olan annelerin anne sütünün önemi, doğru emzirme teknikleri, yeni doğan bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi ve 6’ncı aydan sonra ek gıdalarla beraber emzirmeye devam ettirilmesi konularında bilgilendirilmek amacımızdır” şeklinde konuştu.
Samsun’un 2009 yılının Nisan ayında altın bebek dostu il seçildiğini hatırlatan Kasapoğlu, “Samsun, Kasım 2006 tarihinde ‘Bebek Dostu İl’, Nisan 2009 yılında da ‘Altın Bebek Dostu İl’ unvanı almıştır. 14 hastanemiz Bebek Dostu Hastane, 340 Aile Hekimliği Birimimizde Bebek Dostu Birim unvanı almışlardır” açıklamasında bulundu.