Türkiye’de dershanelerin dönüşüm süreci kapsamında özel okula dönüşen ve geçtiğimiz sene özel okul ruhsatı alan Tekirdağ Aden Koleji’nin kurucusu Sadık Baş dershane dönüşümü hakkında değerlendirmelerde bulundu. Dönüşümün ilklerinden olan Aden kurucusu Baş, sistemin dönüşümü gerektirdiğini belirterek "Dershanelerin özel okula dönüşümü devrim niteliğinde bir çalışmadır" dedi.
Dershanelerin özel okula dönüştürülmesini Türkiye’deki eğitim sisteminin hem kalitesinin, hem de derslik sayısının artması anlamında oldukça faydalı çalışma olarak gördüğünü belirten Baş, "Sürece bütün dershaneler mutlaka katılmalı ve dönüşmelidirler. Okulların alternatifi gibi gözükmek yerine, okul olmak ve öğrencinin bütün sorumluluğunu üstlenmek, bütün zamanını da planlayarak onu başarılı kılmaya çalışmak mutlaka daha etkin bir sonuç verecektir. Bugün baktığımızda devlet okullarının yada özel okulların öğrenci kaybı yaşayacakları konusunda endişe ettiklerini görüyoruz. Bu bence çok gereksiz bir endişedir. Bunu devlet okulları açısından değerlendirdiğimizde zaten Bakanlığımız devletin üzerindeki fazla öğrenci yükünü veliye eğitim desteği de vererek özel okula veya dönüşüm okullarına gitmelerini teşvik ediyor. Dolayısıyla okul müdürlerimizin de bu sistemi desteklemesi gerekiyor. Yoksa ne mümkün ki amacına ulaşabilsin. Burada amaç devlete giden öğrenciyi bu sistemin içine almaktır. Bugün altyapısı oldukça iyi olan özel okullara dönüşüm yapısının ulaşabilmesi çok kolay değildir ve sonuçta fiyatında etkin olacağı bir tercih ortaya çıkacaktır. Kendimizden örnek verecek olursak biz açıldığımız sene öğrencimizin yüzde 98‘inin daha önce hiç özel okula gitmemiş öğrencilerden oluştu ve sektörde rekabet etmek yerine hem devletin yükünü aldık hem de pazarı genişlettik" dedi.
"DEVLETE GİDEN ÖĞRENCİNİN TEŞVİK EDİLMESİ GEREKİR"
Dönüşüm sisteminin amacının devlet okullarının yükünün azaltılması olduğunu belirten Baş, "Getirilen sistemin mantığında zaten devlet okulların yükünün alınması gerektiği var. Yani velinin dershaneye verdiği ücretler ve devlet desteği birleşince bir özel okul bütçesi oluşabiliyor. Aşağı yukarı devlet desteği hariç yıllık 3-4 bin TL ile özel okulda okuyabiliyor. Dolayısı ile bu okullara öğrencinin teşvik edilmesi gerekir. Şu anda devlet okullarına giden öğrencilerin velileri ile özel okul temsilcilerinin bir araya gelip kendilerini, imkanlarını, fiyatlarını anlatması lazım. Hatta bunun bizzat teşvik edilmesi lazım. Birçok veli hala özel okulun ulaşılmaz yada altından kalkılmaz bir yük olduğunu düşünüyor. Bu düşüncenin kırılması için bir araya gelmek, getirilmek lazım. Burada büyüklere görev düşüyor. Madem böyle bir sistem getirildi bunun velilere de iyi anlatılmasını sağlayacak imkanlar oluşturulmalı. Belki bir fuar ya da tanıtım günleri gibi bütün okulların ve velilerin katılımı ile yapılacak bir etkinlik olabilir" ifadelerini kullandı.
"DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN TEK ŞEY RUHSATSIZ DÖNÜŞÜM OKULU"
Ruhsatsız dönüşüm okullarına karşı velileri uyaran Aden kurucusu Baş, velilerin okul ruhsatını görmeden hiçbir okulla sözleşme imzalaması gerektiğini ifade ederek, "Geçtiğimiz günlerde İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz de bununla ilgili güzel bir çalışma yaptı. Hem kamuoyuna hem de okul müdürlerine toplantı yaparak ruhsatsız dönüşüm okulu konusunda uyardı. Şu anda en sıkıntılı konu bu. Bir çok dershane henüz ruhsatını almadan öğrenci kaydı yapmaya çalışıyor. Bu yasal değil ve hakkı da yok. Veli herhangi bir ödeme yaptığında imzaladığı sözleşmeyi mutlaka okumalı, daha doğrusu okul ruhsatını görmeli. Aksi takdirde hem ümitleri kırılır hem de maddi kayıp yaşarlar" dedi.