Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Trakya Bölgesi Mart ayı ekonomi verilerini değerlendirdi.
Trakya Bölgesi Mart ayı ekonomi verileri hakkında açıklamalarda bulunan Genel Sekreter Şahin, Tekirdağ’da ihracatın bir önceki dönemin Mart ayına göre azaldığını belirterek, "Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yayınlanan Mart ihracat rakamlarına baktığımızda Tekirdağ’ın 2015 yılı Mart ayında 52,7 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek bölge illeri arasında en yüksek ihracatı yapan il olduğunu görüyoruz. 2015 yılı ile 2014 yılı Ocak-Mart dönemi karşılaştırıldığında, Tekirdağ 2015 yılı Ocak-Mart döneminde 155 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiş ve Tekirdağ’ın ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık 34 milyon dolar azalmıştır. Aynı dönemde Kırklareli ili ihracatında ise bir önceki yıla göre 9,2 milyon dolarlık azalma meydana gelmiştir. Edirne 2015 yılı Mart ayında 4 milyon dolar, 2015 yılı Ocak-Mart döneminde 10,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiş, bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracatını 2,3 milyon dolar artırmıştır. Bölge illerimizin ihracat yaptığı ülkelere baktığımızda ise 2015 Mart ayı itibariyle Edirne’nin en çok ihracat yaptığı ülkenin Filipinler olduğu görülüyor. Filipinler’i İspanya, Bulgaristan, Hong Kong ve Arnavutluk takip etmiştir. Kırklareli ilinin 2015 yılı Mart ayı itibariyle en çok ihracat yaptığı ülke ise Litvanya olmuştur. Litvanya’yı Ukrayna, Kırgızistan, Çin ve Finlandiya izlemiştir. Tekirdağ’ın en çok ihracat gerçekleştirdiği ülke bir önceki yılın aynı dönemine göre azalmakla beraber yine Almanya olmuştur. Tekirdağ’ın en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkelerin profiline bakıldığında bu ülkelerin gelişmiş ülkeler olduğu dikkat çekmektedir" dedi.
Şirket istatistiklerini değerlendiren Genel Sekreter Şahin, "Bölgemizde Mart ayı içerisinde kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini incelediğimizde Tekirdağ’da 36, Kırklareli’de 17, Edirne’de ise 7 şirket kurulduğunu; Tekirdağ’da 5, Kırklareli’de 2, Edirne’de 1 şirketin kapandığını görüyoruz. TÜFE’de Türkiye geneli yıllık enflasyon yüzde 7,61, bölgemizde ise yüzde 6,07 olarak gerçekleşmiştir. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,05 artış göstermiştir" ifadelerini kullandı.