Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, mahalle ziyaretlerinde başkanlık sistemini anlatıyor.
Bugüne kadar 60’ın üzerinde mahalle ziyareti gerçekleştiren Başkan Genç, Akkaya, Karakaya, Karlık, Uğurlu, Bengisu mahallerinin ardından son olarak Gürbulak, Yeşilvadi, Pınaraltı Sayvan mahallerini de ziyaret etti. Halkla sohbet ederek istek ve şikayetleri doğrudan mahalleliden dinleyen Başkan Genç’e ziyaretlerinde Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Çoban, AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Temel Altunbaş, AK Parti Milletvekili adayları Muhammet Balta ile Ayşe Sula Köseoğlu da eşlik ediyor. Belediye Başkanlığı görevinin sadece başkanlık koltuğunda oturularak yürütülemeyeceğini, halkın ihtiyaçlarının ikamet ettiği mekanlarda doğrudan görülerek, halkla bizzat konuşarak tam olarak anlaşılabileceğini belirten Başkan Genç gittiği yerlerde ayrıca hukukçu kimliğini de kullanarak halka başkanlık sistemi hakkında aydınlatıcı bilgiler veriyor.
Göreve geldiği günden beri hiçbir zaman başkanlık koltuğunda oturup, makamdan yöneten bir başkan profili çizmediğine dikkat çeken Başkan Genç, “Göreve geldiğimizden beri halkın içinde olmaya, halkla buluşmaya ve sohbet etmeye katılımcı belediyecilik anlayışımızın gereği olarak çok önem verdik. Ortahisar’ı sadece Ahmet Metin Genç yönetmiyor, aynı zamanda Ortahisar’da yaşayan bütün vatandaşlarımız ve Ortahisar’ı daha iyi nasıl yönetebiliriz, bunun için fikir ortaya koyan, öneri ve isteklerde bulunan bütün STK’larımızın da başımızın üstünde yeri var. Biz hep birlikte STK’larıyla, düşünce kuruluşlarıyla, meslek örgütleriyle ve halkımızla birlikte Ortahisar’ı yönetiyoruz. Bu nedenle STK ve mahalle ziyaretlerini çok önemsiyorum” dedi.
“YEREL YÖNETİMLER GÜÇLENDİRİLMELİ”
Ziyaretlerinde son günlerin ana gündem maddesi olarak medyada ve kamuoyunda sık sık tartışılan başkanlık sistemi ve yeni anayasa kavramlarını da hukukçu kimliğini kullanarak anlatan Başkan Genç, başkanlık sisteminin ve yeni anayasanın Türkiye için artık kaçınılmaz hale geldiğini söyledi. Kararların daha hızlı alınabilmesi ve yerel yönetimlerin daha fazla güçlendirilerek yetkilendirilmesinin proje ve hizmetlerin hızlı bir şekilde vatandaşa ulaştırılabilmesi adına elzem olduğuna vurgu yapan Başkan Genç, “Başkanlık sistemiyle yerel yönetimlere daha fazla yetki verilirse yöreyi tanıyan insanlar olarak hangi hizmetlerin ve projelerin hayata geçirileceğine Ortahisarlılar olarak bizler karar vereceğiz. Bazı projelerin Ankara’dan planlanarak yapılması, yörenin ihtiyaçlarının ve koşullarının göz önüne alınamamasına neden oluyor. Yıllarda Trabzon’da yaşamış insanlar olarak, imkan ve koşullarımızı ne olduğunu en iyi biz biliriz. Bu nedenle merkezi idarenin birtakım yetki ve sorumlularını hizmet ve yatırımların devamlılığı açısından yerel yönetimlere devretmesi mühim bir konudur. Gelişmiş bütün ülkelerde yerel yönetimlerin görev sorumluluklarının daha fazla olduğunu görüyoruz. Mesela yöremiz adına bir projeyi ya da hizmeti hayata geçirmek istiyoruz; ama bunun için Ankara’dan ya da ilgili bakanlıktan izin almamız gerekiyor. Bunun içinde yıllarca beklemek zorunda kalıyoruz. Bu hem zaman kaybına neden oluyor hem de belediye başkanlarının görev sürelerinin dolması nedeniyle bu projeler bir türlü hayata geçirilemiyor. Yeni anayasa ile birlikte başkanlık sistemini de hayata geçirebilirsek, yakaladığımız kalkınma hamlesi ve siyasi istikrar artarak devam eder. Artık bazı hizmet ve projeleri yürütmek için Ankara’dan izin ya da talimat almaya gerek yok. Bunları daha verimli bir şekilde yerinden yönetim sistemleri olarak bizler de yapabiliriz” ifadelerini kullandı.
“İSTİKRARLA BİRLİKTE KALKINMAYI YAKALADIK”
Yeni anayasa konusuna da değinen Genç, “Bir taraftan da ülkemizin gelişmesinde, kalkınmasında ve vatandaşlarımızın refah düzeyinin yükselmesinde hep istikrarın önemini vurguladık. Bu istikrarın var olduğu zamanlarda 1950-1960 döneminde, 1983 ve devamındaki on yıllık dönemde, son olarak da 2013’ten sonraki AK Parti iktidarı döneminde ülkemiz kalkınmada ve gelişmişlikte önemli mesafeler kat etti. Hepimiz bu dönemlerin vatandaşlarımız için daha güzel bir ortam olduğunu, daha yaşanabilir bir ülke konumuna geldiğimizi müşahade ettik. İşte bunun gereği olarak ülkemiz başkanlık sistemini tartışıyor. Bizde böyle bir program yapmayı uygun gördük. Esasında halkımız her şeyin farkında ve bilincindedir. İnşallah önümüzdeki süreçlerde bunun hukuken de gerçekleşmiş olmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.