Tunceli’nin Pülümür ilçesinde bulunan 3 tuzlada Türkiye’nin en iyi kaynak tuzları üretiliyor. İşletmeci Ali Haydar Tosun, yılda 100 ton tuz ürettiklerini belirtti.
Pülümür ilçe merkezine 2 kilometre mesafede bulunan Hıver Tuzlası, 2004 yılından bu yana faaliyetlerini sürdürüyor. Tuzlaya ilişkin bilgi veren işletmeci Ali Haydar Tosun, yılda 100 ton tuz ürettiklerini belirterek, "Kaynak tuzumuz, 7 metre derinlikten biriktirme havuzlarına buradan da kristalize göllere aktarılıyor. Burada yıkanıp temizlendikten sonra paketlenerek piyasaya sunuluyor" dedi.
Kaynak tuzunun temiz olması için yapılması gerekenlere de değinen Tosun, "Suyla kaynaktan taşınarak havuzlara aktarılan tuzun ilk oluşumu yaklaşık on günü bulabiliyor. Ondan sonra üç dört günde bir havuzda biriken tuzu gelberiyle çekiyoruz. Bu işlemi olabildiğince temiz yaparak tuzu kum ve tozdan arındırıyoruz. Tuz ne kadar temiz olursa o kadar iyi olur. Çünkü bizim için müşterinin memnuniyeti son derece önemli. Çok şükür ki bütün müşterilerimiz tuzumuzdan son derece memnun ve tuzumuz satılıyor" diye konuştu.
Tuzlada gönüllü olarak danışmanlık yapan Mehmet Zeki Tosun ise, amaçlarının mevcut Tunceli ve Erzincan pazarı dışında kapasiteyi arttırarak, diğer illere ve yurtdışına pazarlamak olduğunu kaydetti. Tosun, "Bu kaynak tuzu üretildiği şekilde tüketilen tek tuz. Tuzun en doğal hali yani. Bunların tahlilini yaptık tahlilde herhangi bir olumsuzluk yok. Yüzde yüz saf tuz. Ki en sağlıklı tuzlar da kaynak tuzlarıdır. Bir yoğurdun nasıl kaymağı varsa tuzun da en sağlıklı, doğal olanı budur" ifadelerinde bulundu.
Almanya ve Amerika’dan talep olduğunu anlatan Tosun, bunun için önümüzdeki yıllarda üretimi çoğaltmanın yollarını arayacaklarını dile getirdi.