Türk Kızılayı Van Şube Başkanı Yalçın Özdemir, Türk Kızılay’nın 147. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
Özdemir mesajında, “Kızılay 147 yıl önce, 11 Haziran 1868’de bir grup idealist Osmanlı hekimi tarafından savaşta yaralanan askerlere yardım amacıyla, Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti adıyla kuruldu. Cemiyetin ilk başkanı Dr. Marko Paşaydı. Cemiyet 1877 yılında Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti, Cumhuriyetin kuruluşundan sonra da 1935 yılında Türkiye Kızılay Cemiyeti oldu. I. Meşrutiyetin ilanından sonra İstanbul’da görülen kolera salgınından bu yana yurdumuzda meydana gelen doğal afetlerde ihtiyaç sahiplerinin bakımını, yerleşim ve beslenmelerini Kızılay sağladı. Türk Kızılayı bugün 8 Bölge Afet Yönetim ve Lojistik Merkezi ile meydana gelen bir afete en geç 2 saat içinde ulaşma kabiliyeti ve 300 kişiye acil barınma ve beslenme imkanı verebilecek kapasiteye ulaşmıştır. 2005 yılından beri güvenli kan temini hayata geçiren Kızılay; kan bağış oranını % 443 arttırarak ve 2014 yılı sonunda 1 milyon 860 bin 226 ünite kan bağışına ulaştı. Kemik iliği bekleyen hastalara şifa olmak için Türkök Projesini hayata geçiren Türk Kızılayı 2015 sonunda 50 bin, 5 yıl sonra 250 bin donöre ulaşmayı hedeflemektedir. 147 yıldır her Kızılaycı, dünyanın her yerinde insan acısını dindirebilmek ve üzerinde kırmızı hilal olan bayrağımızı dalgalandırmak için canla başla çalıştı. Bugün ülke genelinde hiçbir karşılık beklemeden, maddi manevi gücünü Kızılay için seferber eden, bölgesinde Kızılayımız’ın çalışmalarına güç katan ülke genelindeki 700 e yakın şubemiz, yönetim kurulları, kadın kolları, gençlik kolları ve gönüllülerden oluşan büyük bir aileyiz” ifadelerine yer verdi.
Van şubesi olarak kendileri de 147. kuruluş yıldönümünü kutlarken, ilde ki etkinliklere devam ettiğini ifade eden Özdemir, “2014- 2015 eğitim döneminde 13 okul öğrencilerine eğitim desteği olmak üzere, kıyafet, kırtasiye, kitap yardımlarında bulunduk. Ayrıca 3 okula satranç sınıfı yaptık. Ayrıca ilimiz Abdurahman Gazi İşitme Engelliler İlköğretim okuluna okul öncesi eğitim sınıfı açılarak destek verilmiştir. Yıl içinde yüzlerce ihtiyaç sahibine gıda, zekat yardımlarımız, aşevimizde her gün bin 500 kişiye sıcak yemek dağıtımımız, öğrencilere, ihtiyaç sahiplerine giysi, bot, mont v.s. yardımları devam etmektedir. Kızılay Van Şube Başkanlığı olarak ilimizde bölge kan merkezi, ilk yardım eğitim merkezi, aşevi ve gençlik kampıyla hizmete devam etmekteyiz. Kızılaycılık yolunda insani yardımlarımız devam ederken, bizlere katkılarını esirgemeyen tüm kuruluşlara, halkımıza ve üyelerimize şahsım ve şube yönetim kurulumuz adına teşekkür eder, sonsuz şükranlarımızı sunarız. En büyük güvencemiz halkımızın merhamet dolu yüreğidir” şeklinde sözlerini tamamladı.