Hisse Senedi Nedir?

Hisse senedi, bir şirkete küçük paylarda ortak olmanızı sağlayan bir belge olarak tanımlanabilir. Hisse senedi alım satımı yaparak hem bireysel hem de kurumsal yatırımcılar önemli miktarlarda para kazanabilirler. Yatırımcıların birçoğu hisselerin kısa dönemli fiyat hareketlerinden kar elde etmeye çalışır. Bu nedenle yatırımcılar, düşük fiyattan alıp yüksek fiyattan satmaya çalışır. Hisse senedi piyasası ve genel ekonomiyi iyi takip eden kişiler için iyi fırsatlar mevcuttur.

Hisse Senedi Borsası Nedir?

Hisse senedi alım satımını yapmak isteyen kişilerin bir araya geldiği piyasalara kısaca borsa denir. Hisse senedi borsalarında hisseleri sürekli alınıp satılan birçok farklı halka açık şirket bulunur ve bu hisselerin değerleri birçok farklı faktöre göre değişiklik gösterir. Dünyada NASDAQ ve ülkemizde BİST hisse senedi piyasası, hisse senedi borsalarının önemli örneklerindendir.

Hisse Senedi Yatırımı Türleri

Hisse senedi yatırımı iki kategoride incelenebilir. Bu iki kategori day trading ve aktif trading olarak bilinir. Aktif trading yapan kişiler genelde aylık 10 veya daha fazla işlem yapar. Bu tip yatırımcılar genellikle kar elde edebilmek için çeşitli nedenlerden kaynaklanan kısa süreli oynaklıklardan faydalanır. Dolayısıyla aktif trading yapan kişiler, zamanlama konusuna çok dikkat etmeleri gerekir. 

İkinci yöntem ise day trading olarak bilinir. Day trading yapan yatırımcılar, aynı hisseyi aynı gün içerisinde alırlar ve satarlar. Bu yöntemi kullanan yatırımcıların temel hedefi, dakikalar veya saatler içerisinde hızla para kazanmaktır. Day trading yöntemini kullanan kişiler, hisse senedini çıkaran firmanın operasyonel özellikleri ile ilgilenmezler.

Firmalar Neden Hisse Senedi Çıkarır?

Halka arz olarak bilinen bir işlem aracılığıyla firmaların hisse senetleri borsada işlem görmeye başlar. Yatırımcılar, bu hisse senetlerini satın alarak şirkete yatırım yapar ve şirketin faaliyetlerini genişletmesine yardımcı olur. Şirket, borsada listelendikten sonra halka açık bir şirket haline gelir. Dolayısıyla yatırımcılar, bu şirketin hisselerini diledikleri gibi alıp satabilir. Hisse senetlerinin alım ve satım fiyatı, alıcıların talebi ve satıcıların arzı neticesinde belirlenir.

Diyelim ki A firması, 1 milyon hisse senedini 10 TL’den satışa sunmaya karar verdi. Dolayısıyla A firmasının faaliyetlerini geliştirmek için 10 milyon TL’lik bir finansmana ihtiyacı vardır. Firmanın halka arz sonucunda elde edeceği net gelir ise aracı kuruluşa ödeyeceği miktar çıkardıktan sonra elde edilebilir.

Yatırım Danışmanı Aracılığıyla Hisse Senedi Yatırımı

Tek başınıza hisse senedi piyasasına yatırım yapacak cesareti kendinizde bulamıyorsanız, alanında uzmanlaşmış bir yatırım danışmanı ile çalışabilirsiniz. Ufak bir miktar komisyon ödeyerek danışmanlık hizmeti alabileceğiniz bu kişiler, zamanının çoğunu hisse senedi piyasalarını analiz ederek ve piyasalara yatırım yaparak geçirir. Öte yandan fon yöneticileri de benzeri şekilde hisse senetleri konusunda size yardımcı olabilir.

Neden Hisse Senetlerine Yatırım Yapılmalı?

Gelişen bir ekonomi, ele geçirmeniz için fırsatlar sunar. Şirketler için kazançlar, genel ekonominin büyümesiyle paralel olarak artma eğilimindedir.

  • Hisse senetlerine yatırım yaparak arzu ettiğiniz herhangi bir şirkete ortak olabilirsiniz. Hisse senetlerini finansal aracı kurumlar aracılığıyla rahatlıkla satın alabilir ve hisse senetlerine yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.
  • Finansal piyasalarda hisse senetleri en likit yatırım araçlarından biri olarak bilinmektedir. Elinizdeki hisse senetlerini dilediğiniz an borsada rahatlıkla satabilirsiniz.
  • Hisse senetlerine yatırım yaparak paranızın değerini enflasyona karşı önemli oranda koruyabilirsiniz.
  • Eğer kar payı dağıtan bir şirketin hisse senedine yatırım yaparsanız, düzenli aralıklarla kar payı da alabilirsiniz.
  • Tüm bu avantajların yanı sıra hisse senetleri yatırımcılarına kısa sürede yüksek kar imkanı da sağlar.