Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 23 Haziran 2017’ de yayımlanan KKDİK, kimyasalların daha üst seviyede kontrolü amacıyla geliştirilmiş yönetmeliktir. KKDİK, Kimyasalların Kaydı, Değerlendirmesi, İzni ve Kısıtlanması anlamına gelmektedir.

KKDİK Yönetmeliğinin Amaçları Nelerdir?

KKDİK Yönetmeliği’nin amacı; kimyasalların zararlı etkilerinden insan ve çevre sağlığını korumaktır. KKDİK; üreticileri, imalatçıları ve ithalatçıları, kimyasalların güvenli kullanımından sorumlu tutar. Aynı zamanda KKDİK; bütün kimya sanayiinin verilerine sahip olması, biriktirmesi ve analiz etmesiyle sektör içindeki rekabeti ve yenilikçiğin artmasını hedefler. Maddelerin zararlı özelliklerinin değerlendirilmesinde kullanılan hayvan deneylerini azaltmaya ve alternatif yöntemleri özendirmeye çalışır.

KKDİK Başvuruları İçin Son Tarih Ne?

KKDİK başvuruları ön kayıt ve kayıt olmak üzere iki aşamadan oluşuyor. Türkiye sınırları içerisinde faaliyet gösteren ve yılda 1 tondan fazla kimyasal madde üreten ya da ithal eden firmalar, KKDİK kapsamında ürettikleri ya da ithal ettiği maddelerin kayıtlarını 31.12.2020 tarihine kadar ön-MBDF bildirimleriyle birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kimyasal Kayıt Sistemi(KKS)ne girmelidir. Başvuruda bulunacak kişiler 31.12.2020’ye kadar ön kayıt işlemleri tamamlanan maddeleri, 01.01.2021- 31.12.2023 tarihleri arasında hazırlanan kayıt dosyalarıyla Bakanlığa arz etmelidir. 2024 yılından itibaren bakanlıktan kayıt almayan üreticiler ve ithalatçılar ürünlerini piyasaya sunamayacaktır.

KKDİK’e Nasıl Başvuru Yapılır?

1- Bilgi Gereklilikleri

İmalatçılar ve ithalatçılar, imalat veya ithal edilen tonaja bakmaksızın kayıt için maddenin özellikleri hakkında bütün mevcut bilgileri toplamak zorundadır.

2- Kayıt Dosyası

Kayıt yükümlülüklerine tabi tüm maddeler için daima gerekli olan bir teknik dosyayı ; yıllık 10 ton ve daha fazla miktarda bir maddenin kayıt ettiren tarafından imalat veya ithalatı durumunda gerekli olan kimyasal güvenlik raporunu içermelidir.

Teknik dosya Ön MBDF, Güvenlik Bilgi Formu, Kimyasal Güvenlik Raporu gibi belgeleri bulundurmak zorundadır.

3- Kayıt Dosyasının Sunumu

Her bir imalatçı veya ithalatçı veya tek temsilci her bir maddesinin kaydı için Bakanlığa ayrı

ayrı kayıt dosyası sunmakla yükümlüdür. Kayıt dosyaları Kimyasal Kayıt Sistemi kullanılarak sunulmak zorundadır.

KKDİK Belgelerini Kim Hazırlamalıdır?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yapmış olduğu sınav değerlendirmesi sonucu hak kazanan yetkin kişiler, Kimyasal Değerlendirme Uzmanı olarak adlandırılır. KKDİK için gerekli belgelerden Güvenlik Bilgi Formu, MBDF ve Kimyasal Güvenlik Raporu belgeleri Kimyasal Değerlendirme Uzmanı (KDU) tarafından hazırlamalıdır.