Lipom; kanserli olmayan ve genellikle cilt altındaki kaslar arasında meydana gelen, yavaş büyüyen, zararsız bir kütledir. Halk arasında, “yağ bezesi” olarak da bilinir. Genellikle, orta yaş grubunda meydana gelir. Parmakla hafif bir baskı uygulayarak fark edilebilir. Bazı kişilerde, birden fazla yağ bezesi meydana gelebilir.

Lipom, Yağ Bezesi Belirtileri Nelerdir?

Bir yağ bezesi, vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir:

  • Cilt altında

Boyun, omuz, sırt, karın, kol ve uyluklarda meydana gelebilir. Genellikle, yumuşak ve hamur benzeri bir kıvamdadır. Parmakla baskı uygulayarak hareket ettirilebilir. Bazen, ağrılı olabilir. Özellikle, büyüdüğünde ya da yakındaki sinirlere baskı uyguladığında ağrılı olabilir. Bazı istisnai durumlarda, bazı yağ bezeleri diğerlerinden daha büyük ve daha derin olabilir.

Yağ Bezesi Risk Faktörleri

Aşağıdaki faktörler, bir yağ bezesi gelişme riskini arttırabilir:

  • 40-60 yaş arasında olmak: Bir yağ bezesi, her yaşta oluşabilir. Ancak, en yaygın olarak bu yaş grubunda meydana gelir.
  • Çocuklarda daha nadirdir.
  • Bazı bozuklukları olan kişilerde, çoklu yağ bezesi riski daha yüksektir.
  • Ek olarak, genetik faktörden de söz edilmektedir. Yani, ailede yağ bezesi öyküsü olan kişilerde daha fazla görülme eğilimindedir.

Lipom Teşhisi Nasıl Yapılır?

Doktorunuz, bir yağ bezesini teşhis etmek için aşağıdaki seçeneklere başvuracaktır:

  • Yağ bezesi büyükse ya da normal olmayan özelliklere sahipse, bir ultrason ya da MRI testi gerekebilir.
  • Liposarkom olarak adlandırıldığında, kanserli olabilir. Bunlar, yağlı dokularda hızla büyüyen, cilt altında kolayca hareket etmeyen ve genellikle ağrılı olan kanserli tümörlerdir. Doktorunuz liposarkamdan şüphelenirse, MRI ya da BT taraması yapacaktır.

Lipom Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yağ bezesi tedavisi genellikle şart değildir. Bununla birlikte, yağ bezesinin artık ağrılı bir hal alması ya da zaman içinde büyümesi durumunda, bölgeden çıkarılması gerekebilir. Lipom tedavisi seçenekleri şunları içerir:

  • Cerrahi müdahale

Çoğu yağ bezesi, cerrahi olarak kesi yapılarak çıkarılır. Çıkarıldıktan sonra tekrar görülmesi son derece nadirdir. Olası yan etkileri, morarma ve yara izidir.

  • Steroid enjeksiyonu

Bu tedavi, yağ bezesini küçültür, ancak ortadan kaldırmaz. Yağ bezesinin cerrahi olarak çıkarılmasından önce bu tedavi seçeneğinin kullanımı hala araştırılmaktadır.

Lipom hakkında daha detaylı bilgi almak için climedklinik.com web sitesini ziyaret edebilirsiniz.