Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Afganistan’ın kuzeyindeki Belh vilayetinin merkezi Mezar-ı Şerif kentinde yapımı tamamlanan mescit hizmete açıldı.
Afganistan genelinde yüzlerce projeyi hayata geçiren TİKA, ülkenin kuzeyindeki Belh vilayetinin merkezi Mezar-ı Şerif kentine mescit yaptırdı. Konuyla ilgili açıklama yapan TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Kemal Kadir Karadoğan, Türkiye’nin, TİKA aracılığıyla Afganistan’da çeşitli alanlarda yüzlerce büyük ve küçük proje yaptırdığını belirtti.
TİKA’nın Afganistan’da şu anda büyük projeler yürüttüğünü ifade eden TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Karadoğan, kuzey bölgesinde Mezar-ı Şerif ilinde 42 sınıflık ilin en büyük okulunun inşaatının devam ettiğini, okulun Haziran ayı içerisinde tamamlanmasının planlandığını ve okul bittiği zaman 8000 öğrencinin eğitim göreceğini söyledi. TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Karadoğan ayrıca Cevizcan Vilayetinde de yapımı devam eden Cevizcan Teknik Eğitim Enstitüsü ve Yurt Binasınında inşaatının hızla devam ettiğini, projenin 20 dönümlük bir alanda uygulandığını ve bittiğinde 500 öğrencinin meslek sahibi olmak için eğitim göreceklerini okula diğer vilayetlerden de öğrenci alınacağını kaydetti. Cevizcan Vilayetinde 2500 kişilik Türk-Osmanlı mimarisine uygun bir cami inşa edildiğini söyleyen Karadoğan, yeni projeleri de hayata geçireceklerinin bilgisini verdi. Karadoğan, Türkiye Cumhuriyeti’nin, hiçbir karşılık beklemeden Afganistan halkına yardım ettiğini ve etmeye de devam edeceğini kaydetti.
Karadoğan, Mezar-ı Şerif’in merkezine inşa edilen mescidin Belh Valiliğinin talebi üzerine yapımına başlandığını belirterek, valilik idari birimleri tarafından kullanılacak olan mescitin, 100 metrekarelik alana yapıldığını, 150 kişinin aynı anda ibadet edebileceğini ve çevre düzenlemesinin de TİKA tarafından gerçekleştirildiğini vurguladı.
Karadoğan, Afganistan ve Türkiye arasındaki dostluk ve kardeşlik bağları çerçevesinde ihtiyaç duyulan her alanda yardım faaliyetlerinin sürdürüleceğini söyledi.