MERSİN, () - MERSİN'de, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Uğur Ateş, "AKİB olarak ihracatımız 2019 yılı Şubat ayında 1 milyar 101 milyon dolar olarak gerçekleşti" dedi.
Başkan Ateş, Şubat ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. Ocak ayında güzel bir başlangıç yaptıklarını şubat ayındaki rakamların da yüzleri güldürdüğünü belirten Ateş, "AKİB'in ihracatını arttırması ekonomimize sağladığımız katkının artması anlamına gelmektedir. Ülke ekonomimizi düzlüğe çıkarmak için, her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde ve AKİB'de de ihracatçılarımız görevlerini yapıyorlar ve yapmaya da devam edeceklerdir. 2019 yılı Şubat ayı ihracatının 893 milyon dolardan 1 milyar 101 milyon dolara yükseldiği, geçen sene Şubat ayına oranla yüzde 23 oranında bir artış olduğu görülmektedir. En fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülke; İspanya, Irak, Mısır, Hollanda ve Malta olarak sıralanırken, özellikle Malta'ya yüzde 13.710, Nijerya'ya yüzde 429, Lübnan'a yüzde 254, İspanya'ya ise yüzde 156'lık ihracat artışı göze çarptı" diye konuştu.
Şubat ayında, 1 milyar 101 milyon dolar ihracat ile Türkiye genelinde 5'inci büyük genel sekreterlik konumunda yer aldıklarını kaydeden Ateş, "2018 yılının Şubat ayına göre ülke olarak yüzde 3.5 oranında daha fazla ihracat yaptık. AKİB gösterdiği yüksek performans ile Şubat ayında Türkiye geneli ihracatta yakalanan 13 milyar 602 milyon dolarlık ihracatta yüzde 8.3'lük pay sahibi oldu ve Türkiye ihracat artış oranının çok üzerinde bir artış gerçekleştirerek yıldızı parlayan bir birlik olarak göze çarptı. Kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatı yüzde 29.8, su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı yüzde 19.3, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı yüzde 5.9, demir ve demir dışı metaller ile çelik sektörü yüzde 4.1, mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı yüzde yüzde 3.6 ve hazırgiyim konfeksiyon ihracatı ise yüzde 1 oranında artış gösterdi" dedi.

FOTOĞRAFLI