Ahşap masa ve ağaç masa arasındaki fark nedir? Ahşap masa alırken nelere dikkat edilmelidir, ahşap masa seçeren renk, malzeme, boya vernik gibi etkenler masa seçimini nasıl etkiler?

Ahşap, neredeye her dekorasyonla uyum gösterebilen istendiğinde modern istendiğinde klasik tarzlarda kullanılabilen bir dekorasyon malzemesidir. Doğal oluşu, sağlık açısından herhangi bir tehlike arz etmeyişi gibi özellikleri bir yana, oldukça şık ve her mekanı kaliteli ve zengin gösteren de bir malzemedir.

Bu nedenle masa seçiminde ahşap, öne çıkmaktadır. Gerek tümden dekorasyon değişikliklerinde gerekse yalnızca masanın seçileceği ya da değiştirileceği durumlarda ahşap ortama sağladığı uyum ve şıklık sayesinde tercih edilir. Ancak ahşap masa seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Eğer bunları bilirseniz yapacağınız seçimin doğru olması arttığı gibi sizin de yaptığınız seçimden tatmin olma ihtimaliniz daha yüksek olacak ve aldığınız masayı uzun süreler boyunca severek kullanma şansınız artacaktır.

Ahşap masa terimi oldukça geniş kapsamlı bir terim olduğundan, öncelikle ahşap masa ve ağaç masalar arasındaki farka kısaca değinelim. İkisi de ortaya çıkan ürünün yapıldığı malzemeyi kapsayan bu terimlerden ağaç masa, tek parça veya birkaç parçadan oluşan, ancak malzemesi ağaç olan ve olabildiğince az işlenerek masa hâline getirilen ürünü ifade eder.



Daha geniş bir terim olan ahşap masa ise, doğal ağaçtan yapılmış masaları da ifade edebileceği gibi, suntalam veya MDFlam denilen malzemeleri de kapsayabilir; yani doğal ve işlenmemiş ağaç olmak zorunda değildir. Bu nedenle özellikle internetten alışveriş yapıyorsanız veya siparişle ahşap masa hazırlatıyorsanız kullanılan malzemenin tam olarak ne olduğuna özellikle dikkat ederek, para, zaman ve enerji kaybını en aza indirebilirsiniz. Mobilya alışverişi yapılan internet sitelerinde genelde malzemenin ne olduğu net olarak belirtilir.

Eğer bir ağaç masa almaya karar verdiyseniz ağacın cinsi, rengi, ne kadar işleneği, nasıl boyanacağı ve ne tür vernik kullanılacağı gibi noktalar önem taşı. Kullanılan vernik cinsi ya da boya, ağaç masanın ortama vereceği havayı tamamen değiştirebilmektedir. Eskitilmiş bir ağaç masa, klasik veya rüstik havayı vurgulayacak, özellikle açık renk ceviz ya da meşe ve iyi işlenmiş keresteden yapılmış ağaç masalar ise modern görünümü perçinleyecektir. Bu nedenle masayı ne amaçla kullanacağınız da önemlidir. Klasik görünüme daha yakın bir yemek masası istiyorsanız biraz daha az işlenmiş, biraz daha baskın desenli ve ağır görünümlü bir ağaç masa tercih edebilirsiniz.

Ancak halihazırda başka mobilyalarla kullanmak niyetindeyseniz özellikle renk uyumu konusunda dikkatli olmalısınız. Çok açık veya çok koyu olmayan ahşap tonları genelde biribirine uyum sağlar ve aynı oda içinde kullandıldığında genelde sırıtmaz. Ancak yemek odası veya salonunuzdaki tüm eşyalarını koyu kahverenti tonlarındayken çok açık kahverengi, hatta sarıya kaçan meşe ya da ceviz tonlarında bir yemek masası ortamda biraz sırıtabilir.
 
Ağaç masaların maliyetleri diğer malzemelerden üretilen ahşap masalara göre biraz daha fazladır. Bu nedenle ortaya çıkan maliyet bu iş için ayırdığınız bütçenin üzerine çıkarsa sunta veya MDF denen malzemelerden yapılmış masaları da tercih edebilirsiniz.