Anadolu Partisi Muğla İl Başkanı Aylin Çalışkan, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilişinin 43. yılında yazılı bir açıklama yaptı.
Aylin Çalışkan açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Deniz ve arkadaşları 16 Temmuz 1971’de başlayan THKO-1 Davası’nda TCK’nin 146.maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle, 9 Ekim 1971’de 146/1 maddesi uyarınca idam cezasına çarptırıldı. Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan ile birlikte 6 Mayıs 1972 tarihinde, Ulucanlar Cezaevi’nde asılarak idam edildi.
İdam cezaları senato tarafından onaylanmak zorundaydı. İsmet İnönü "siyasi suçlar idamla cezalandırılmamalıdır" diyerek Bülent Ecevit ile birlikte ret oyu kullanır. AP genel başkanı Süleyman Demirel ise infazdan yana oy kullandı. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ise idamları onayladı.Katillerinin yüzüne baka baka, dimdik yürüdü darağacına. Vasiyeti ise Taylan Özgür’ün yanına gömülmekti . ‘Mezarda komite mi kuracaklar’ dediler . ’Yahu bunlar öldükten sonra, bir araya gelip komite mi kuracaklar? Nedir bu korkunuz’ dediler. ’Emir böyle’ dediler. İmam istediler; ’İmam gelmeyi reddediyor’ cevabını aldılar. Yenilmişsem, elim kolum bağlı.Boynumda yağlı ip.Gelip dayanmışsam darağacına.Dudaklarımda yarın,gözlerim yarınlarda .İdam edilmeden önceki sözleri İdama tanık olan avukatı Halit Çelenk’e göre; ’Yaşasın tam bağımsız Türkiye. Yaşasın Marksizm-Leninizm’in yüce ideolojisi. Yaşasın Türk ve Kürt halklarının bağımsızlık mücadelesi. Kahrolsun emperyalizm. Yaşasın işçiler, köylüler’ olmuştur”