Uzaktan çalışmanın Covid sebebiyle 2020 yılında bir anda neredeyse her sektörde uygulanmaya başlanması ve pandemi sonrası birçok sektörün uzaktan çalışma sistemini uygulaması ile birlikte, çalışma süreçleri önemli bir değişikliğe uğradı. Artık farklı konumlara ve bazen zaman dilimlerine dağılmış ekiplerle, üretkenliği ve verimliliği sağlamak için doğru teknolojilere ve araçlara sahip olmak her zamankinden daha önemli hale geldi.

Uzaktan çalışma teknolojileri, uzaktan çalışanların bağlantıda kalmasına, etkili bir şekilde işbirliği yapmalarına ve görevlerini ve projelerini yönetmelerine olanak tanıyan çok çeşitli yazılım ve araçları kapsar.

Anket: Uzaktan çalışanlar ne kadar üretken?

ExpressVPN tarafından gerçekleştirilen anket, uzaktan çalışanların üretkenliği hakkında ilginç sonuçlar ortaya koyuyor. ABD ve Birleşik Krallık’tan hibrit ve uzaktan çalışan 2 bin kişinin katılımı ile gerçekleşen anket sonuçlarına göre, katılımcıların üçte ikisinden fazlası 40 saatlik çalışma saatinin sadece 13 saatini profesyonel işlere harcıyor.

Uzaktan çalışanlar 13 saat haricinde iş cihazlarını iş haricinde ne için kullanıyorlar?

  • Katılımcıların yüzde 66’sı kişisel e-postalarını kontrol ettiğini belirtti.
  • Katılımcıların yüzde 64’ü haber okumak gibi kişisel aktivitelere vakit harcadığını belirtti.
  • Katılımcıların yüzde 59’u internetten alışveriş yaptığını belirtti.
  • Katılımcıların yüzde 57’si tatil gibi rezervasyonlar için vakit harcadığını belirtti.
  • Katılımcıların yüzde 54’ü sosyal medyada gezindiğini belirtti.
  • Katılımcıların yüzde 49’u yeni bir iş aradığını belirtti.
  • Katılımcıların yüzde 44’ü dizi veya film izlediğini belirtti.
  • Katılımcıların yüzde 42’si oyun oynadığını belirtti.
  • Katılımcıların yüzde 39’u kumar oynadığını belirtti.
  • Katılımcıların yüzde 39’u kripto para satın aldığını belirtti.
  • Katılımcıların yüzde 33’ü dark web’i kullandığını belirtti.
  • Katılımcıların yüzde 32’si porno izlediğini belirtti.

Uzaktan Çalışmada Üretkenlik Nasıl Artırılır?

Günümüzün hızlı ve tempolu iş ortamında kuruluşlar çalışanlarına esnek bir çalışma düzenlemesi sağlamanın değerini anladıkça, uzaktan çalışma giderek daha popüler hale geldi. Ancak, işletmelerin gelişmeye devam etmesini ve çalışanların görevlerine bağlı kalmasını sağlamak için uzaktan çalışmada verimliliğin nasıl artırılacağını anlamak önemlidir.

İletişim Protokolleri

İlk olarak, uzaktan çalışma ortamında net iletişim kanalları ve protokolleri oluşturmak çok önemlidir. Buna geri dönüş süresi için beklentilerin belirlenmesi, hızlı güncellemeler için anlık mesajlaşma ve daha detaylı görüşmeler için görüntülü aramalar gibi farklı iletişim türleri için uygun ve güvenli platformların kullanılması ve çalışanların soru veya endişeleri ile rahatça ulaşmalarını sağlama dahildir. Açık ve şeffaf iletişim sadece işbirliğini geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda gecikmelere ve üretkenliğin azalmasına yol açabilecek yanlış anlamaları ve yanlış iletişimleri de önlemeye yardımcı olur.

Doğru Araç ve Kaynak Kullanımı

Uzaktan çalışmada verimliliği artırmak için başka bir etkili strateji çalışanlara doğru araçları ve kaynakları sağlamaktır. Bu, görevlerin verimli bir şekilde tamamlanmasını sağlamak için yüksek hızlı internete, ergonomik mobilyalara ve gerekli donanım ve yazılıma erişimi içerebilir. Ek olarak, proje yönetimi araçlarına, işbirliği platformlarına ve zaman izleme yazılımlarına yatırım yapmak, iş akışlarını kolaylaştırmaya ve proje zaman çizelgeleri ve beklentileri konusunda herkesin aynı sayfada olmasını sağlamaya yardımcı olabilir.

Uzaktan çalışma, çalışanlardan yüksek derecede öz disiplin ve zaman yönetimi gerektirir. Belirlenmiş çalışma saatleri, düzenli aralar ve iş aile ile özel yaşam arasında net bir ayrım ile yapılandırılmış bir günlük rutinin uygulanmasını teşvik etmek üretkenliğin artmasına yol açabilir. İşverenler ayrıca zaman yönetimi eğitimi, kaynaklar ve çalışma saatleri boyunca odaklanmayı ve enerjiyi destekleyen egzersiz ve doğru beslenme gibi sağlıklı alışkanlıkları benimsemeye teşvik etme şeklinde destek sağlayabilir.