Arpaçay nehri kenarında konumlanan, kuruluşu milattan önce 5 bin yıllarına dayanan Tarihi Anı Antik Kenti yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri oldu.
Kars’a 42 kilometre uzaklıkta yer alan ve Türkiye-Ermenistan sınırında bulunan Anı Harbeleri, havaların ısınmasıyla birlikte yabancı konuklarını misafir etmeye başladı.
Her gün yüzlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Anı Harabeleri, muhteşem cazibesiyle ziyaretçilerini adeta büyülüyor.
Kars’ın Anı’sız, Anı’nın da Kars’ız olamayacağını ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, “Eskiden Söylenen güzel bir söz vardır. “Ani bir Dünya’dır ama Dünya bir Ani değildir” değildir diyerek Antik Kentin önemine dikkat çekti.
Kars Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Anı’nın geçmişte nüfusunun 200 bin olduğunu söyledi.
Hakan Doğanay, “Anı ören yeri üzerinde şuanda bulunan 21 tane kalıntı mevcuttur. Bu kalıntılardan bir çoğunun restorasyonu tamamlanmıştır. Anı Türkiye için çok önemli bir antik şehirdir. Türkiye Ermenistan sınırını ayıran Arpaçay Nehri’nin batı yakasında bulunmaktadır. Anı Kars’a çok şey katmaktadır. Kars bir Anısız, Anı’da bir Kars’sız olamaz. Eskiden Söylenen güzel bir laf vardır. “Anı bir Dünya’dır ama Dünya bir Anı değildir” dedi.
Kars’a 42 kilometre uzaklıktaki Anı Ören yerinde Firikler, Urartular, Anadolu Selçukluları ve Osmanlılar yaşamış. 1072 yılında temeli atılan Anadolu’daki ilk Türk Camisi Ebul Menucehr’dir. Ani’de bulunan ve Hıristiyanlar için önemli bir ibadet yeri sayılan Tigran Honents Kilisesi’nin koruma amaçlı restorasyonu yapılarak turizme açıldı. Anı’daki 4,5 kilometre uzunluğundaki surların bir kısmının da restorasyonu yapıldı. Anı Harabeleri 15 bin 747 metrekare alan içerisinde Türkiye’deki en büyük ören yerlerinden biridir.
Milattan önce 5 bin yıllarına dayanan tarihi ile “İpek Yolu” üzerinde bulunan bir ticaret merkezi Ani en önemli dönemini ve en kalabalık dönemini Bakradlı krallıklar zamanında İpek Yolu üzeri güzergahının Anadolu’ya geçişteki ilk kapısı olma özelliği de taşıyor.