Rize’nin Ardeşen ilçesi Tunca beldesinde 2009 yılından beri yapılan tahta araba yarışması için yarışmacılar hazırlıklarını yapıyor. Formulaz adı verilen etkinlikte yarışmacılar kendi tasarımları olan birbirinden ilginç tahta arabalarla 1.6 kilometrelik parkuru yer yer saatte 60-70 kilometre hıza erişerek en kısa sürede tamamlamaya çalışıyor. Formulaz yarışlarına hazırlanan yarışmacılar ise çay sezonu devam eden bölgede tahta arabalarının sağlamlıklarını test etmek için araçlarında yaş çay taşıyor. Tahta arabaların arkasına takılan taşıyıcı parçanın üzerine  yaş çay bezleri yüklenerek çay bahçesinden alım yerine kadar  götürülüyor. Kimi zaman 1,5- 2 kilometrelik mesafeden çay taşınan tahta arabalar bu şekilde sağlamlık testinden de geçiyor. Formulaz yarışlarında yarışmacı olan tahta araba sahipleri kendi aralarında da yarışarak bir yandan hazırlıklarını yapıyorlar.  Tahta arabalarla çay taşınmadan önce düzenli bakımı yapılıyor. Yarışma için yapılan tekerlekler, dağ lastiği adını verdikleri ve tırtıklı olan tekerleklerle değiştiriliyor. Hem tekerlekler hem direksiyon parçaları yağlanarak taşıma işine uygun hale getiriliyor. Çay taşındıktan sonra ise  görülen eksikliklerin giderilmesi için tahta arabalar yeniden atölyede bakıma alınıyor ve Formulaz yarışmaları için en uygun hale gelmesi için uğraşılıyor. Tüm bu süreci çocuklarsa yakından takip ediyor. Bölge kültürünün önemli bir parçası olan ancak zamanla unutulmaya yüz tutan tahata araba geleneğinin yeniden canlanması ile beraber çocuklarda tahta arabaya merak sardı. Kimi zaman atölyelerden arabaları kaçıran çocuklar mahallede hep birlikte tahta araba sürerek keyifli anlarda yaşıyorlar.

‘FORMULAZ SAYESİNDE ÇOCUKLARIMIZDA KÜLTÜRLERİNİ TANIDI’

Formulaz etkinlikleri sayesinde bölge kültürünün bir parçası olan tahta arabayı tanıttıklarını belirten Formulaz Derneği Başkanı Murat Gül” Tahta arabalar bu bölgenin bir parçası, ancak bir dönem tamamen yok olmuş nerdeyse. Bizde buradan harekete geçip kültürümüzü yeniden canlandırmak için 2009 yılından beri tahta arabaların yarıştığı Formulaz etkinliklerini düzenliyoruz. Bu sayede tahta arabalarımızı tüm dünya tanıyor. En önemli kazanımsa çocuklarımız. Yöre kültürünün bir parçası olan tahta arabalarla tanıştılar ve çok seviyorlar. Bu sayede bilgisayarlardan, telefonlardan uzak durarak zamanlarını hep birlikte tahta araba sürerek geçiriyorlar. Yarışmacılarımızsa bu yıl farklı bir teknikle çalışarak hazırlanıyor. Çay bahçelerinden arabaları ile çay taşıyıp sağlamlıklarını kontrol ediyorlar. Buda eksikliklerini görüp arabalarını yarışlar için geliştirmelerini sağlıyor “dedi.

‘ARABAMI TEST EDİYORUM’

Formulaz yarışmacısı Levent Gül geçen yıl kaza yapmasına rağmen yine yarışlara hazırlandığını belirterek “Bu yıl taktik değiştirdim. Arabamın sağlamlığını yaş çay taşıyarak test ediyorum. Bu sayede arabamın eksikliklerini görüp atölyede geliştiriyorum.”dedi.  Zafer Aydın’da tahta arabası ile çay taşıyarak hazırlanıyor. Aydın ”Hedefim şampiyon olmak. Bunun içinde ilk şart arabayı tanımak. Ben 130 kiloyum, taşıdığım yük bugün 150 kilo. Önce arabamın sağlamlık testini yapıyorum bu sayede. Eksikleri görüp arabamı ona göre düzenliyorum. Hem çay işimi hallediyorum hem de yarışlara hazırlanıyorum” açıklamasında bulundu.