ANKARA (İHA) – “Arşiv Belgeleri ile Türk Ermeni İlişkilerinde Tarihi Gerçekler” sergisi, 24 Nisan’da Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde açılacak.
Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü arşivlerinden 1915 Ermeni olayları ile ilgili temin edilen 40 civarında orijinal belge ve fotoğrafın yer alacağı ‘Arşiv Belgeleri ile Türk Ermeni İlişkilerinde Tarihi Gerçekler’ sergisi, Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde açılacak. Konunun daha iyi anlaşılması adına görsellerle desteklenen sergi, 24 Nisan 2015 günü saat 14.00’te açılacak ve bir yıl boyunca ziyaret edilebilecek.
Sergiyle ilgili Gazi Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, “Ermeni meselesi, Türkler’in modern zamanlarda karşılaştığı siyasallaştırılarak gerçekliğinden uzaklaştırılan bir konudur. Bu konuyu çalışan araştırmacılar ne yazık ki meseleye tarihsel gerçekler ışığında yaklaşmak yerine lobicilik ekseninde değerlendirmektedir. Konu akl-ı selim ile tartışılmaktan çok herkesin kendi zaviyesinden göstermeye çalıştığı bir yere sıkışmıştır. Bu durum da Ermeni meselesinin iyice gözle görülmez, tartışılamaz bir zemine çekilmesine yol açmaktadır. Ayrıca Ermeniler ile Türkler’in baş başa tartışmalarına bile imkan tanımayan bir propaganda yağmuru da söz konusudur” denildi.
Tarihi bir meselenin çözümünün doğru bir yöntemle ve sahih belgelerle olduğu belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:
“Konuya doğru yaklaşmak ve bu tespitleri belgelendirmek tarihi bir vakayı doğru teşhiste hayati önem taşır. Ermeni meselesi olayları gibi son derece yıpratılmış bir konuda ise bir tarih ilminin bu basit anlayışının bile uygulanmadığını görüyoruz. Konu üretilmiş yayınlar, karanlık odalarda hazırlanmış belgeler ve tahrik edici yorumlarla duygusal bir inanç zemininde tartışılmaktadır. Üniversitelerin bilgi üretmek, sahih düşüncenin ürünü bilimsel yaklaşımlar ortaya koymak önde gelen misyonlarındandır. Milli ve evrensel düzeyde ele alınan konular, içeride ve dışarıda, belirlenmiş kriterle ortaya konularak tartışılır. Konu ‘bana göre’lere bağlanmış ise orada akademik zemin yok olmuş demektir. Bu düşüncelerle Gazi Üniversitesi üniversal misyona uygun bilgi üretmenin önemli bir merkezidir. Edebiyat Fakültesi de bu doğrultuda kendi sahasında millete hizmet yolunda çalışmaktadır. Tüm bu mülahazalar ışığında düzenlenen ilmi toplantılara ek olarak Ermeni meselesinin arşiv belgeleri ışığında değerlendirilmesi ihtiyacı doğmuştur. Bu ihtiyaç aynı zamanda Avrupa Parlamentosu tarafından yapılan Türkiye arşivlerini açmalı çağrısına verilen somut bir cevaptır.”