15 Temmuz darbe girişiminin ardından yurt genelinde başlatılan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında Afyonkarahisar’da 942 kamu personelinin açığa alındığı ve aralarında vali yardımcıları, hakim, savcı, polis ve askeri personelinde bulunduğu 61 kişinin tutuklandığı bildirildi.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan FETÖ soruşturmasının ardından geçen 18 sürede Afyonkarahisar Valiliği soruşturmanın detayları hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada açığa alınan personellerin kurumları ve görevleri hakkında detaylara da yer verildi. Açıklamada, “Ülkemiz genelinde FETÖ/PDY yapılanması tarafından anayasal düzeni zorla değiştirmek amacıyla 15 Temmuz 2016 tarihinde darbe girişiminde bulunulduğu vatandaşlarımızın malumlarıdır. Tüm bakanlıklarımız ve devlet kurumlarımızca, darbe girişimi sonrasında ülkemizin birlik ve beraberliğine kasteden terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca, devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen FETÖ/PDY örgütü üyelerine yönelik adli ve idari işlemler kararlılıkla sürdürülmektedir. FETÖ/PDY soruşturması kapsamında 2 Ağustos 2016 tarihi itibariyle 22 hakim ve savcı, 6 mülki idare amiri, 92 Afyon Kocatepe Üniversitesi personeli, 10 askeri personel, 118 İl Emniyet Müdürlüğü personeli, 7 Defterdarlık personeli, 447 Milli Eğitim Müdürlüğü personeli, 57 İl Müftülüğü personeli, 1 İl Ticaret Müdürlüğü personeli, 4 Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü personeli, 7 Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü personeli, 7 Sosyal Güvenlik Kurumu personeli, 7 Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu personeli, 1 valilik personeli, 3 Alkaloid Fabrikası personeli, 3 Çalışma ve İş-Kur İl Müdürlüğü personeli, 18 TCDD 7. Bölge Müdürlüğü personeli, 15 Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personeli, 84 Sağlık personeli, 6 yerel yönetim personeli, 14 Ceza ve Tevkif Evleri personeli olmak üzere toplamda 942 kamu personeli açığa alınmıştır” ifadelerine yer verildi.
1 savcı firari durumda
Açığa alınan bu personelden 4’ünün askeri personel olduğunun ve 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle 2 personel bakanlık oluruyla olmak üzere toplamda 6 personel görevinden ihraç edildiğinin de vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Görevden el çektirilen 942 personelden 61’i tutuklanmıştır. Tutuklanan kamu personeli arasında 3 vali yardımcısı, 1 kaymakam, 10 askeri personel, 13 hakim, 7 savcı, 25 emniyet personeli ve 2 müftülük personeli bulunmakta olup, 1 kaymakam, 1 hakim ve 1 emniyet personeli adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır. Ayrıca 6 askeri personel, 55 emniyet personeli ve 14 Ceza ve Tevkif Evleri personeli gözaltındadır. 1 savcı da firari durumundadır. Görevinden el çektirilen diğer personel hakkında adli ve idari soruşturma devam etmektedir.”
261 çalışanın lisansı iptal edildi
Soruşturma kapsamında bazı yayın organlarının yayınlarının kesildiği, ayrıca bir çok yurt, okul ve derneğinde kapatıldığı ifade edilerek, “Bununla birlikte FETÖ/PDY terör örgütünün yayın organlarından Samanyolu TV ve Burç FM’e ait il merkezinde 1, ilçelerimizde 14 olmak üzere toplam 15 karasal yayın yapan verici kapatılarak mühürlenmiştir. Okul, yurt ve derneklere yönelik il genelinde yürütülen adli ve idari işlemler sonucunda İl merkezinde 7, ilçelerimizde 5 olmak üzere toplam 12 dernek hakkında yasal işlemlere başlanılmış, 2 Vakıf ile 38 Özel Eğitim Kurumu ve Öğrenci Yurdu kapatılmış olup bu kurumlarda görev yapan 261 çalışanın lisansı iptal edilmiştir. Bu kapsamda 20 özel eğitim kurumu personeli de tutuklanmıştır. Kapatılan eğitim kurumlarından 14 okulun Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devredilmesi işlemlerine başlanılmıştır” denildi.