Fatih Camii’nde toplanan Antikapitalistler, 1 Mayıs’ta ölen işçiler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Kortej eşliğinde Saraçhane Parkı’na yürümek isteyen grup, polis engeline takıldı.
Antikapitalist grup Fatih Camii avlusunda bir araya geldi. Grup, 1 Mayıs’ta ölen işçiler için Fatih Camii’nde gıyabi cenaze namazı kıldıktan sonra yürüyüşe geçti. Kortej eşliğinde yürüyüşe geçen ve ellerinde dövizler taşıyan grup “Biz istiyoruz ki ezilenleri yeryüzünde önderler kılalım” yazılı pankartı açtı. Fevzipaşa Caddesi ve Macar Caddesi üzerinde yürüyüşe geçen grup “Allah, ekmek, özgürlük’’ sloganları attı. Çevrede geniş güvenlik önlemi alan polis, Macar Caddesi’ne gelen grubun Saraçhane Parkı’na girişini engelledi.
Saraçhane Parkına yürüyüşte ısrar eden ve bir süre cadde üzerinde sloganlar atan grup ile müzakereci polis arasında zaman zaman gerginlikler yaşandı. Daha sonra ikna edilmesiyle grup yürüyüşten vazgeçip Fatih İtfaiye Parkı’nda basın açıklaması yaptı.
İsmi taşeron işçi eylemleriyle gündeme gelen Celal Bilgin grup adına abasın açıklaması yaptı.
Kamuda taşeron sisteminin bir an önce kaldırılmasını istediklerini belirten Bilgin, “1850’lerde günlük 12 saatlik çalışmanın 8 saat ile sınırlandırılması talebiyle başlayan ve ağır bedeller ödenen bir mücadelenin adıdır 1 Mayıs. Değişik zamanlarda değişik anlamlar yüklense de artık tüm dünyada işçileri yeniden motive olduğu bir gündür. Maalesef biz buna işçi bayramı diyemiyoruz. 1856’sı öncesi şartları dayatıldığı günümüzde kamu kaynakları taşeron firmaları adına peşkeş çekilirken, kamu taşeronların etrafında oluşturulan sonu gelmez tartışmalar bir gerçeği kaçırmaktadır. Gerçekte olan şey esnek çalışma sistemi adı altında kamuda, özelde kadrolu kadrosuz tüm iyi olan şartları ortadan kaldırmaktadır. İnsan olan işçi malzeme konumuna indirilmektedir. Son 10 yılda bu o dereceye gelmiştir ki işveren maliyeti düşürmek için çalışanların can güvenliğini sağlayacak tedbirleri dahi almaya gerek görmemektedirler” dedi.