HABER:ARZU ERBAŞ

Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği (TİGAD) tarafından  Türkiye’nin dört bir yanından yaklaşık 100 gazetecinin katılımıyla Afyonkarahisar’da  gerçekleştirilen  Yeni Nesil Gazetecilik Çalıştayı'nda yapay zeka konuşuldu.

Çalıştay'a konuşmacı olarak katılan Haberler.com Yönetim Kurulu Başkanı ve Keltis Yapay Zeka Şirketi CEO'su Dr. Ekrem Teymur,  yapay zekanın çalışma sistemi hakkında bilgiler verdi. Teymur "Şimdi yapay zeka dediğimiz şey bir anda 2023- 2024 yılında sürpriz bir şekilde karşımıza çıkmadı. 70-80 yıldır devam eden bilimsel araştırmaların en sonunda kullanılabilir seviyeye gelmesi ile hayatımıza girdi ve gelecek bugünkü gibi kesinlikle olmayacak. Yapay zekanın hem sektöre hem bireylere hem de ülkeye bir takım oluşturduğu tehditler de var. Yapay zekayı biz her alanda kullanırsak ne gibi sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz ve ne gibi sıkıntılar yaşayabiliriz ?  Esas üzerinde durmamız gereken konu bence burası. Çünkü yapay zekayı sonuçta kimse engelleyemez, eninde sonunda gelecek, eninde sonunda kullanacağız, kullanmak zorundayız. Yani bunu bir kurum ne de bir devlet engelleme gücüne şu anda sahip değil. Bu durumda yapmamız gereken  yapay zekanın bir takım eksikleri yanlışları ya da tehditleri varsa bunlarla nasıl yaşayabiliriz ? Bunları nasıl önleyebiliriz ya da nasıl bir çözüm  yolu bulabiliriz ? "dedi .

UYAP'TA UYGULANMASI İÇİN ÖNERİLDİ

 Keltis Yapay Zeka Şirketi CEO'su Dr. Ekrem Teymur şirketlerinde geliştirdikleri bir sistem hakkında bilgi vererek " Adalet Bakanı  Yılmaz Tunç'a yapay zekanın UYAP içerisinde, adalette kullanılması ile ilgili bir sunum yaptık. Önerilerde bulunduk.  Adaletin yavaş çalışması ve bazen de adaletin tecelli etmemesi gibi  konuların sorumluluğunda hakimlere de savcılara yardımcı bir takım öğeler vererek o yapının içerisine onun sağlanması yönünde simülasyon yaptık. Simülasyona göre  eğer bizim önerdiğimiz öneriler kullanılırsa 2029 yılında adaletteki birikmiş dosya sayısı sıfırlanıyor."ifadelerini kullandı.