Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Bağlar Belediyesi’nin ortak hizmet ürettiği Ana Çocuk Sağlığı Merkezi‘nde sosyal güvencesi bulunmayan herkese anadilinde ücretsiz sağlık hizmeti veriliyor. Sağlık hizmetinden 33 bin kişinin faydalandığı açıklandı.
Sosyal güvencesi olmayan tüm vatandaşlara anadilinde ücretsiz sağlık hizmetinin verildiği Ana Çocuk Sağlığı Merkezi’nde 33 bin 544 kişi faydalandı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Şube Müdürü Dr. Özlem Anlı, merkezde yürütülen çalışma kapsamında 2010 yılından itibaren sağlık hizmetlerinin Bağlar Belediyesi ile birlikte verildiğini ifade ederek, özellikle kırsal alan olmak üzere kentin birçok bölgesinde genel sağlık taramaları yapıldığını, seminerler düzenlendiğini söyledi. Sosyal güvencesi bulunmayan herkese anadilinde ücretsiz sağlık hizmeti verildiğini vurgulayan Anlı, ana çocuk sağlığı çalışmalarına daha çok ağırlık verildiğini dile getirdi. Laboratuar bölümünde bütün sağlık taramaları ile tetkiklerin yapılabildiğine dikkat çeken Dr. Anlı, Sağlık Merkezi’ne başvuranların ilaç alma durumları yoksa ilaç yardımında da bulunduklarını kaydetti.
Sağlık taramaları konusunda kırsal kesimi önemsediklerini ifade eden Anlı, "Bunu yaparken aynı zamanda kadına yönelik toplumsal cinsiyet konusunda eğitimler veriyoruz, seminerler düzenliyoruz. Çocuklara yönelik aşı taramaları yapıyoruz. Çevre sağlığına ilişkin köylerde mezralarda bilgilendirmeler yapıyoruz. Aynı zamanda köy ve çevre hakkında durum tespiti çalışmaları yapıyoruz. Erkeklere ilişkin de bulaşıcı hastalıklar, çevre sağlığı, temiz içme suyuna ilişkin seminerlerimiz oluyor. Ayrıca okul çağındaki çocuklara okul öncesi çocuklarına ağız ve diş sağlığı çalışması yaptık" dedi.
HERKESE ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ
Sağlık güvencesi bulunmayan herkese sağlık hizmeti verdiklerine işaret eden Anlı, “Özellikle sağlık güvencesi olamayan veya sağlıktaki dönüşüm ile birlikte yeşil kartı, sigortası olmasına rağmen ilaçlarını alamayan hastaların ilaç teminini sağlamaya çalışıyoruz. Amacımız Diyarbakır’ın geneline halk sağlığı hizmetlerini sunmak. Planladığımız gezici sağlık aracıyla birlikte daha çok köy ve mezraya ulaşmaya çalışmaktır" diye konuştu.