AFYONKARAHİSAR'ın gastronomi alanında 'UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Üyeliği'ne alınmasının ardından kamu ve özel sektördeki paydaşların iştirakiyle yol haritası belirlemek için değerlendirme toplantısı düzenlendi.

Termal bir otelde gerçekleştirilen toplantıda, 'UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Üyeliği' unvanı alan Afyonkarahisar'ın bu alanda kalıcılığını sağlamak ve kente daha fazla katkı sağlayabilmek adına neler yapılabileceği değerlendirildi. Üyelik sürecinin koordineli bir şekilde yürütülebilmesi için koordinasyon kurulu ve yürütme komitesinin oluşturulması, başvuru dosyasında UNESCO'ya beyan edilmiş olan taahhütlerin yerine getirilmesi için eylem planı hazırlanması ve UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Üyeliği'nin Afyonkarahisar ekonomisine ve tanıtımına azami katkı sağlaması için yapılacak faaliyetler masaya yatırıldı.
'GASTRONOMİ, TURİZMİN EN ÖNEMLİ AYAKLARINDAN BİRİDİR'
Vali Mustafa Tutulmaz, gastronominin turizmin en önemli ayaklarından biri olduğunu söyledi. İnsanların gezmek, görmek istediğini ama daha evinden çıkarken neyi nerde yiyebileceğini de düşündüğünü belirten Vali Tutulmaz, "İzinlerde, tatillerde harcamanın sınırı yok. Harcamanın en üst dönemdir bu dönemlerdir. Biz bu yönüyle turizm açısından parlayan yıldız konumunda olan Afyonkarahisar'da şanslıyız. Bu işin bir tarafından tutarak sorumluluklarımızı yerine getirmemiz lazım. Bunun profesyonelce yürütülmesi gerekir. Eğer profesyonelce yürütemezsek bu şeyden çok fazla kazanım elde edemeyiz" dedi.
Bu işten sorumlu olanların taşın altına elini sokması gerektiğini kaydeden Vali Tutulmaz, "Bu iş kamunundur demeyelim. Her otel, her lokanta, lokumcu, sucukçu kısaca buradan para kazanan ya da bundan sonra para kazanmak isteyen kim varsa işin altına elini sokmalı. Bundan 2 yıl önce Afyonkarahisar'da gastronomi dense bu da neyin nesi denirdi. Biz 2 yılda gastronomiyi dünya çapında tescilledik. Bunu nasıl yaptık. Festivallerle, etkinliklerle yaptık" diye konuştu.
'REKABET OLMADAN GELİŞME OLMUYOR'
Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi ve Afyonkarahisar AK Parti Milletvekili Veysel Eroğlu ise, gastronomide mesafe kat edilmesi için rekabetin şart olduğunu ifade etti. Eroğlu; şöyle konuştu:
"Rekabet olmadan gelişme olmuyor. Bu Afyonkarahisar için oteller için ve lokantalar için çok büyük bir imkan. Buraya tatile gelenler otellerinin çok iyi olmasını, temiz olmasını bekliyor. Tabi mutfak da çok önemli. Göz, damak ve mide. Bunu çok iyi takdim etmemiz lazım. Özellikle otel sahipleri, lokanta sahipleri konuyla ilgili herkes bu meselenin üzerine yürümeli" diye konuştu.