ARAMA Kurtarma Derneği (AKUT) İzmir ekibi gönüllüleri, yaz, kış, tatil demeden operasyon eğitimlerini gerçekleştirmeye devam ediyor. 20 gönüllü ile 'Teknik dağ arama kurtarma', 10 gönüllü ile de 'Kazazede taşıma teknikleri ve sedye sabitleme' eğitimlerini gerçekleştiren AKUT İzmir ekibi, olası bir afete veya kazaya hazırlıklı olmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

AKUT İzmir ekibi gönüllüleri, sıcak havaya rağmen yazın da operasyon eğitimlerini sürdürüyor. Teknik dağ arama kurtarma eğitimini İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Eğitim Şube Müdürlüğü'nün Toros'taki tesislerinde 20 gönüllüsü ile gerçekleştiren ekip, olası kaza ve afetlerde yüksekte mahsur kalan canlıların sağlıklı bir şekilde kurtarılması için gerekli teknik uygulamalarını tekrarladı. 2 gün süren eğitim süresince, yüksekte mahsur kalmış kazazedelerin kurtarılması için gönüllülere farklı seviyelerde eğitim verilerek operasyonel yeteneklerinin artırılması amaçlandı. Gönüllüler özel kaskları ve kıyafetlerini giyerek eğitim alanında bulunan yüksek duvarlara halatlarla tırmanıp inerek eğitimi tamamladı.

AKUT İzmir ekibinin bir diğer eğitimi ise Buca ilçesine bağlı Kaynaklar'da zor arazi şartlarında gerçekleşti. 10 gönüllü ile gerçekleştirilen kazazede taşıma teknikleri ve sedye sabitleme eğitiminde; kazazede ve yaralı kişilerin farklı taşıma teknikleri teorik ve uygulamalı olarak anlatıldı. Eğitim süresince eğitmenler, bilinci açık veya kapalı yaralı kişinin, tekli veya çoklu taşıma tekniklerini gönüllülere uygulamalı olarak gösterdi. Gönüllülere acil taşıma, kısa mesafede süratli taşıma, kucakta taşıma, omuzdan destek alma, sırtta taşıma teknikleri öğretilirken, itfaiyecilerin kullanmış oldukları omuzdan taşıma yöntemi de uygulandı. Türkiye'de sık sık karşılaşılan trafik kazalarında araçtan yaralı çıkarma ve taşımada kullanılan bir teknik olan 'Rentek Manevrası'nın da uygulamalı olarak gösterilmesinin yanı sıra, sedye üzerine yerleştirme, sedye taşıma ve geçici sedye oluşturma teknikleri de öğretildi. AKUT İzmir ekibi, gerçekleştirdiği eğitim tatbikatında, hasta ya da yaralı için hayati önem taşıyan acil yardım ünitelerine ulaştırılması eğitimlerini de uyguladı.

Melis KARAKUZULU/İZMİR, ()

FOTOĞRAFLI