ÇİĞDEM HACIFAZLIOĞLU

        Doğu Karadeniz’de iki gündür etkili olan kar , Rize'nin en önemli tarım ürününü ve geçim kaynağı olan çay bitkisini donma ve yanma riskiyle karşı karşıya bıraktı. Bu yıl hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı  çay erken filiz verdi. Çayda verimli bir sezon beklentisi varken, çay yapraklarının yanma ihtimali, hasadın geç başlamasına ve rekoltenin düşmesine yol açabilir.

     Ziraatçılar Derneği Rize Şubesi Başkanı Müfit Akman mevsim dışında yağan karın çayda ciddi ürün kaybına yol açabileceğini söyledi.  Akman" Çay bahçelerine bitkinin dinlenme döneminde kar yağmasının toprak yapısına, kalite ve verime olumlu etkisi vardır Karın içerisinde amonyak var. Bitkinin köklerine kadar işleyen tek sıvı ve hatta doğal gübre budur.  Ancak mevsim dışı yağan kar çayda yanma riskini de  artırabiliyor. Daha önceki yıllarda bunu yaşadık. Bitkilere su yürüme zamanında yağan kar ve don olayının uzun sürmesi çiçeklerin yanmasına yol açar. Şuan başta sahil kesimleri olmak üzere  çayda yeni filizlenme ve sürgün patlama dönemi. Don olayı yaşanırsa patlayan sügün gözlerinin ve sürgünlerin yanması kaçınılmaz. Üreticinin mayıs ayı ürününü etkileyerek,çayın kalitesini düşürecektir. Yanma dolayısıyla yaş çay parça parça gelecektir  Erken hasat beklerken sezona geç başlayabiliriz. Buda  özellikle 2. ve 3. sürgün dönemlerinde rekoltenin düşmesine yol açacaktır” dedi.

FINDIKTA ZİRAİ DON TEHLİKESİ

 Rize'nin doğu kesimlerinde daha yaygın olarak yetiştirilen kısmen de diğer bölgelerinde de yetişen fındığı ise kar yağışından dolayı zirai don tehlikesi bekliyor. Mevsiminde yağan kar fındık verimi için avantaj sağlarken, yaprak ve karanfil açtıktan sonra ise zirai don etkisiyle verim oldukça düşebiliyor.

        Bölgede kar yağışının çay dışında fındık verimini de olumsuz etkileyeceğini kaydeden Başkan Müfit Akman  “Bitki zararlısı dediğimiz böcek dışında fındık üreticilerini zora sokan diğer etkende zirai don tehlikesidir. Son yıllarda kış ayları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor.Kışın yağmayan kar baharda kendini gösteriyor. Karın kış aylarında yağması fındık için oldukça yararlı ancak çiçeğin açtığı ve hatta döllenmenin olduğu dönemde fındık bahçelerinde yağan kar ve eksi sıcaklık değerleri fındığı zirai don tehlikesiyle karşı karşıya bırakır ki bu da fındık verimi için pek olumlu olmaz” ifadelerini kullandı.