BUCAK Ziraat Odası tarafından çiftçilere zirai mücadele ilaçlarının insan ve çevre sağlığına etkileri ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği konularında eğitim kursu düzenlendi.
Bucak Ziraat Odası eğitim salonunda yapılan toplantıya Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Gönenç ve çiftçiler katıldı. Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel, kaliteli üretim, üretim maliyetlerinin azalması ve üretimin devamı için bu tür eğitimlerin yapılması gerektiğini ve süreceğini belirtti. Bilal Özel, "Yüksek ürün maliyetlerini düşürmek bu tür eğitimlerle olacak. Kaliteli ürün yetiştirmek yetmiyor, ürünleri pazarlamak ve bedelini tahsil edebilmektir. İlçemizde uzun yıllar önce kapanan Toprak Mahsulleri Ofisi bu yıl ilçemizde hububat alımına başlamıştır. Arpa 1.10 kuruş, yumuşak buğday 1.40 kuruş, bölgemizde yoğun olarak ekilen makarnalık buğday ise devlet desteği hariç 1.50 kuruş" dedi.
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin ürünleri randevulu sistemle aldığı için çiftçilerin, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarını yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Bilal Özel, eğitime katılan çiftçilerden burada öğrendiklerini kendi bölgelerinde, köy ve mahallelerinde diğer çiftçilerle paylaşmalarını istedi.
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Gönenç de bu tür kursların çiftçilere çok faydalı olacağını aktardı. Gönenç, "Ürünlerde yapılan ilaçlamalar çok önemli. Bilinçsiz, eksik ya da fazla yapılan ilaçlamalar nedeniyle ihraç edilen başta sebze ve meyvelerde ilaç ölçümlerinde fazlalık ya da eksiklik nedeniyle binlerce ton ürün geri dönmekte. Dönen bu ürünler nedeniyle milyarlarca lira zarar edilirken hem çiftçi hem de ülke ekonomisi etkilenmektedir" diye konuştu.
Ahmet Gönenç, çiftçilerimizin ürünlerinde kullanacakları ilaçları mutlaka ve mutlaka ziraat mühendislerinden destek alarak, ürünün çeşidi ve hasat zamanına kadar uygulanacak dozaj ve etken maddesini göz önünde bulundurarak kullanmaları tavsiyesinde de bulundu.
Konuşmaların ardından Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü'nde görevli ziraat mühendisleri Mustafa Yaylalı ve Osman Kartal tarafından zirai mücadele ilaçlarının insan ve çevre sağlığına etkileri ve Bucak'ta her geçen gün artan çörek otu üretimiyle ilgili tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği konularında bilgiler aktardı. 
Bucak Ziraat Odası'nın düzenlediği kursa katılanlara daha sonra eğitim belgesi verileceği belirtildi. 

FOTOĞRAFLI