Mumammer İRTEM/BURSA,()-BURSA Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Utku Çopur, Türkiye’deki ekilebilir tarım alanlarının sadece yüzde 3’ünde iyi tarım uygulamalarının yapıldığını açıkladı. Açlık ve obezitenin önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını vurgulayan Çopur, çöpe atılan gıdaların yüzde 40’ının ise halen yenilebilecek durumda olduğunu vurguladı.

Bursa Uludağ Üniversitesi’nde önceki hafta gerçekleştirilen Prof. Dr. Fuat Sezgin 8. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri etkinliğinde yapılan Gıda Güvenliği oturumunda konuşan BUÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Utku Çopur, Türkiye’deki gıda sanayiindeki istihdam sayısının 518 bin 963 olarak tespit edildiğini aktardı. Üretim süresi kapsamında iyi tarım uygulamalarının önemine değinen Prof. Dr. Utku Çopur;“Ülkemizin ekilebilir alanlarının sadece %3’ünde İyi Tarım Uygulamaları yapılmaktadır.İşleme süreci değerlendirmesi için gıda sanayine bakıldığında Türk ekonomisinin başlıca lokomotif sektörleri arasında yer aldığını görmekteyiz. Gıda sanayindeki istihdam 518.963, toplam ciro ise 235 milyar TL’dir. Günden güne değişen müşteri beklentisi gıda sanayinin gelişmesinde ve güvenli gıda üretiminde önemli bir etkendir” diye konuştu.

ÇÖPE ATILAN GIDALARIN YÜZDE 40’I YENİLEBİLİR

Dünya genelinde yetersiz ve dengesiz beslenme sorununun bulunduğuna da işaret eden Çopur, yetersiz beslenme sonucunda vücudun büyüme, gelişme ve normal çalışmalarında aksamalar olacağını, aynı zamanda birçok hastalığın da ortaya çıkacağı vurguladı. Açlık ve obezitekavramlarının da her geçen gün insanların önemli bir sorunu haline geldiğinin altını çizen Çopur; “Yeryüzünde gıda paylaşımının adil olmadığı bölgeler olduğu gibi gıdanın israf edildiği coğrafyalar da mevcuttur. Dünyada 1 milyarı aşan insan açlık sınırında yaşarken, üretilen gıdanın üçte biri sofralara bile ulaşamadan çöpe gitmektedir. İsraf edilen kaynaklar arasında hava, su, çevre, doğal kaynaklar, enerji kaynakları ve en önemlisi gıda kaynakları yer almaktadır. Dünyada yılda 1,3 milyar ton gıda israf edilmekte ve bu israfın ekonomik değeri, 1 trilyon doları bulmaktadır.  Her yıl gelişmiş ülkelerdeki 222 milyon ton gıda tüketilmeden çöpe atılmaktadır. Çöpe atılan bu gıdaların %40'ı aslında yenilebilecek durumdadır. Gıda tüketiminde en çok israf edilen ürünlerin başında ekmek gelmektedir. Dünyada bir günde 6 milyon ekmek çöpe atılmaktadır” dedi.

SİGARA İÇENLER SAĞLIKLI BESLENEMEZ

Oturumda konuşan Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türkkan Evrensel ise sigara içenlerde sağlıklı beslenmeden bahsedilemeyeceğini söyledi. Prof. Dr. Türkkan Evrensel; “İstediğiniz kadar sağlıklı beslenin. Yediğiniz sağlıklı bir yemeğin ardından bir tane sigara yakıyorsanız, sağlığınızı riske atıyorsunuz demektir. Toplumun yüzde 30’u obezite riski altında yaşıyor. Bu da gelecekte ülke nüfusunun yüzde 30’unun hasta olacak anlamına geliyor. Vücut kitlenizin toplam yüzde 10 ile 27’si arasında kilo verirseniz hastalık risklerini yüzde 30-40 azaltırsınız” şeklinde konuştu.

Oturumun yer alan Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Lale Yıldız ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Bilgili de gıda israfı ve güvenli gıda konularında görüşlerini aktardı. Programın sonunda BUÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslı Hockenberger tarafından konuşmacılara plaket takdim edildi.

FOTOĞRAFLI