"30 Yaşçay kampanyası yaşamış eski bir yönetici olarak, virüs nedeniyle bazı endişelerimi ve alınması icap eden tedbirleri önerme adına, bu yazıyı yazma ihtiyacı duydum. Umarım ilgililere yardımcı olurum.
Bilindiği gibi çay platasyon sahası içinde 4 ilimiz bulunmaktadır. Bunlar ; Artvin, Rize, Trabzon, Giresun ve kısmende Ordudur. Yaşçay kampanyası Mayıs ayında başlar ve Ekim ayının sonuna doğru biter. Bu zaman içinde ; 3‐4 hasat devreleri olur. Bu devrelerde yöreye giriş ve çıkışlar hat safha da olur. İnsan sirkilasyonunun yaşandığı bu zamanda, başka illerden yöreye, çay hasat işçisi, fabrika işçileri, nakliyeciler, ve bunun gibi ekonomi için insanlar gelirler ve giderler. Bu nedenle ; virüsü önleme adına, platasyon valilerinin müştereken bir dizi kararlar alarak bunları hayata geçirmelerini elzem görmekteyim. Bu bağlamda
1‐ geç kalınmadan dışardan bölgeye gelen insanların tıbbi kontrolden geçirilmeleri ve kontrolü olmayan hiç bir insanın yöreye sokulmaması temin edilmelidir, insan çıkışlarındada aynı kontrollere devam edilmelidir.
2‐ Yaşçay fabrikalarında çalışan işçilerin yine tıbbi kontrolleri yapılmalıdır. Fabrikalarda hijyene ve sosyal mesafe kurallarına uyularak üretim gerçekleştirilmelidir. Maske gibi virüs önleyici tedbirler işveren tarafından alınmalıdır. Fabrika giriş ve çıkışlarında sosyal mesafe kuralları tesis edilerek, yemekhane gibi toplu yerlerde toplanmaların önüne geçilmelidir.
3‐ Yaşçay alım yerlerinde yığılmaları önleme adına gerekli tedbirler alınmalıdır.
4‐ Yaşçay nakliyecileri de tıbbi kontrolden geçirilmeli, paketleme fabrikalarından, başka illere çay nakliyesi yapanların da giriş ve çıkışlarında tıbbi kontrolleri gerçekleştirilmelidir.
5‐ işçilik ve Yaşçay tediyelerinde, insan izdihamını önlemek için, bankalar gereken tedbirleri almalıdır.

Aklıma gelen bu önlemlerle ve ilave edilecek diğer önlemlerle, virüse karşı savaşımızda daha başarılı olacağımızı umut ediyorum. Bu meyanda ; başta sağlık personellerimizi, üretime katkıda bulunan herkesi ve kurallara uyan sevgili vatandaşlarımızı içtenlikle alkışlıyorum."

"