FİZİK Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ali İpek, 12 Ekim Artrit Günü nedeniyle, romatizmal hastalık olan 'Ankilozan spondilit’ hakkında bilgi verdi. İpek, "Ankilozan spondilit, genellikle genç erkeklerde daha sık görülen önemli bir sağlık sorunudur" dedi.
12 Ekim Artrit Günü nedeniyle Memorial Kayseri Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ali İpek, 'Ankilozan spondilit’ olarak bilinen romatizmal hastalığa  değindi. Toplumda görülen bel ağrılarının büyük bir bölümünün mekanik kaynaklı olduğunu belirten Dr. Ali İpek, "Bel ağrısı, toplumda çok yaygın olarak görülen bir sağlık problemidir ve ağrıların büyük çoğunluğu mekanik kaynaklıdır. Mekanik bel ağrısı, omurgayı oluşturan yapıların aşırı kullanılması, zorlanması veya deforme olması sonucu gelişen bir durumdur. Ağrı; bel fıtığı, kireçlemeler, kas tutulması ve kanal darlığı gibi nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Sigara içenlerde, uzun yol şoförlerinde, vibrasyonlu aletlerle çalışanlarda, ağır yük kaldıranlarda, uzun süre ayakta çalışanlarda ve stresli kişilerde görülme riski daha fazladır. Gençlerde daha çok bel fıtığı yaşlılarda ise ‘spondiloz’ denilen omurgaların kireçlenmesine bağlı şikayetlerden söz edilmektedir. Kanal darlığında ise bacaklarda uyuşma ağrı ve özellikle yürüme mesafesinde azalma meydana gelir. Hastalar günlük iş ve gücünden geri kalacak kadar ortaya çıkan dayanılmaz ağrılarla hekimlere başvurmaktadır" ifadelerini kullandı.
Hastalığın genç erkeklerde daha sık görüldüğünü kaydeden İpek, "Bel ağrılarının önemli nedenlerinden biri de ‘Ankilozan spondilit’ olarak bilinen romatizmal hastalıklardır. Ankilozan spondilit, genellikle genç erkeklerde daha sık görülen önemli bir sağlık sorunudur. Hastaların yüzde 80’ninde ilk şikayetler 30 yaşından önce başlamaktadır. Hastalığın, ‘HLA B27’ geniyle ilişkili olduğu belirlenmiştir. Bel fıtığından farklı olarak bu hastalıkta ağrı istirahatla geçmemekte ve aksine artış göstermektedir. Ankilozan spondilit hastalığında belde belirgin bir ağrı olmasa bile, ‘entezopati’ denilen gezici kalça ağrısı ve topuklarda ağrı, ‘artrit’ denilen diz ve ayak bileklerinde şişme ortaya çıkmaktadır. Sabahları uyandıktan sonra belde bir saatten fazla süren tutulma varsa, hastanın bir uzman yardımı alması ve ağrı kaynağının bulunmasına yönelik tedavi yaklaşımı önerilir" şeklinde konuştu.
Hastaya uygun tedavi seçeneklerine değinen İpek, "Ankilozan spondilit tedavisinde fizik tedavi ve rehabilitasyon çok önemli bir yer tutar. Eklem hareket açıklığı, bel ve sırt kaslarını güçlendirme, postur ve solunum egzersizleri hastaların yaşam kalitesi için gereklidir. Ağrı ve tutukluğu azaltmak için ilaç tedavisi uygulanır. Ankilozan spondilit hastalığında egzersiz, hastaların yaşam biçimi olmalı ve bu bilinç hastalara aşılanmalıdır. Yine fizik tedavi yöntemleri de (sıcak-soğuk uygulamalar, derin ısıtıcılar, aneljezik akımlar) hastaları rahatlatıcı etkiye sahiptir" diye konuştu.