HATAY’da Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Hatay İl Göç idaresi Genel Müdürlüğü tarafından Diyanet İşleri ve Milli Eğitim müdürlüğü personelleri için yabancıların uyumu ile ilgili sosyal uyum çalıştayı gerçekleştirildi.
Hatay’da bir otelde gerçekleştirilen çalıştaya Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve iletişim Daire Başkanı Aydın Keskin Kadıoğlu, Hatay İl Göç İdaresi Müdürü Mustafa Cengiz Bilen, Hatay Müftüsü Hamdi Kavillioğlu; çok sayıda din görevlisi ve eğitim personeli katıldı.  Gerçekleştirilen çalıştayda, Türkiye’de geçici koruma kapsamında bulunan Suriye uyruklu yabancılar ile ilgili doğru bilinen yanlışlar, geçici koruma altındaki kişiler için belirlenen haklar ve yükümlülükler, Uluslararası koruma başvuru ve statü sahipleri ile geçici koruma altındaki kişiler için adli yardım konuları hakkında bilgiler verildi. 

“TÜRKİYE 3 MİLYON 600 BİN SURİYELİYE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR.”

Türkiye’nin uzun süredir göç coğrafyalarının merkezinde olduğunu ifade eden Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Daire Başkanı Aydın Keskin Kadıoğlu, Suriye’de yaşanan iç savaştan bu yana 3 milyon 600 bin Suriyelinin geçici koruma kapsamında Türkiye’de bulunduğunu belitti. Yaşanan göç hareketliliğinin ardından Türkiye’de gerçekleştirilen faaliyetler ile ilgili veriler paylaşan Kadıoğlu, "Uluslararası korumadan faydalanamayan yaklaşık 330 bin insana kucak açtık. Ülkemizin ekonomik, siyasal ve sosyal bir cazibe merkezi haline gelmesi hasebiyle eğitim, çalışma ve iş kurma gibi durumlarda yaklaşık 975 bin insana ev sahipliği yapıyoruz" dedi.
TÜRKİYE İÇİN GÖÇ YENİ BİR OLGU DEĞİL
Türkiye’nin uzun yıllardan beri göç merkezlerinden biri olduğunun altını çizen Aydın Keskin Kadıoğlu, "Türkiye için göç yeni bir olgu değil. Bu coğrafya tarihin her döneminde bunu yaşadı. ‘Peki sosyolojik olarak biz göç olgusuna hazır mıyız, göçte ne yapıyoruz’ gibi kamu oyunda bir takım düşünceler ve yorumlar yer alıyor. Dünyada bizim ülkemiz gibi bu işi yönetebilecek hiçbir ülke yoktur ve şu an dünyada yapmış olduğumuz; devletimizle, kurumlarımızla ve necip milletimizle dünyaya örnek olduğumuzu da gururla söyleyebilirim"diye konuştu.
HİÇBİR ZAMAN ASİMİLASYON YAPMADIK
Sözlerine Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin hiçbir zaman asimilasyon yapmadığına dikkat çekerek devam eden Aydın Keskin Kadıoğlu, Türkiye’nin göçe entegrasyon gibi farklı isimler takmadığını bu sürecin uyum adı altında karşılıklı iki toplumun ortak değerler altından toplanması ve birlikte yaşam kültürü olarak değerlendirildiğini ifade etti.