İZMİR Ekonomi Üniversitesi'nde, 15 Temmuz darbe girişiminin üçüncü yıldönümü kapsamında milli değerler ve demokrasinin önemine dikkat çekildi.

İEÜ Konferans Salonu'nda öğrenci ve akademisyenlerin katılımıyla 'Demokrasi; Dün, Bugün, Yarın' ile 'Atatürk ve Demokrasi' konulu panel düzenlendi. Etkinlik, şehitler anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. İEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çiğdem Kentmen, demokrasinin en iyi işleyen yönetim biçimi olduğunu, dünya genelinde ülkelerin yüzde 75'inin demokrasiyle yönetildiğini söyledi. Prof. Dr. Kentmen, "Ülkeler arasında demokrasinin farklı şekilde kullanımı bulunuyor. Demokrasinin en temel özelliği seçme ve seçilme hakkının olmasıdır" diye konuştu.

Etkinlikte konuşan İEÜ Öğrenci Konsey Başkanı Buğra Kaan Günay da, "Türk milleti olarak dünyaya gösterdik ki; her şeyimiz elimizden alınsa, gökyüzü bize yasaklansa bile, yıllardır türlü felaketlere rağmen birliktelik hissi ve milli duyarlılığımız bizi birleştirmeye yeter. Biz birleştikten sonra, bizi durdurmaya hiçbir güç yetmez" dedi.

Konuşmaların ardından İEÜ Ortak Zorunlu Dersler Bölüm Başkanı Doktor Öğretim Görevlisi Elçin Yılmaz, 'Atatürk ve Demokrasi'; Doktor Öğretim Üyesi Ünsal Doğan Başkır da 'Demokrasi; Dün, Bugün ve Yarın' konularını ele aldı.

Doktor Öğretim Görevlisi Elçin Yılmaz, Türk milletinin en eski tarihlerinde dahi demokrasi fikrine bağlı olduğunu belirtti. Yılmaz, şunları söyledi:

"Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, demokrasi başarısının kökenleri 17. yüzyıla kadar dayanmaktadır. 18. ve 19. yüzyılda Osmanlı Devleti'nin batılılaşma yönünde gerçekleştirdiği reformlar, Tanzimat dönemi ile gelen hukuksal ve siyasal yenilikler, Türkiye'de demokrasi, eşitlik, kişi hakları ve hukuk devleti olma yönünde önemli kazanımlar elde etmemizi sağladı. 2016 yılında devletin ve ordunun önemli kademelerine yerleşerek devletimizi, cumhuriyetimizi ve laik yaşamı ortadan kaldırmaya yönelik bir darbe girişimi gerçekleşmiştir. Milletimizin demokrasiye ve cumhuriyet değerlerine bağlılığı bu tehlikenin hayata geçmesine mani olmasa da hala bu tehditle mücadele edilmektedir. Bu mücadeledeki en önemli kurtuluş çaresi de Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucu değerlerine sahip çıkmaktır."

Doktor Öğretim Üyesi Ünsal Doğan Başkır da 'Demokrasi; Dün, Bugün ve Yarın' başlıklı konuşmasında, demokrasinin meşru bir yönetimin olmazsa olmazı olduğunu söyledi. Başkır, "Tarih sahnesine çıktığı dönemden bu yana demokrasiye içeriğini kazandıran ve değerini veren özne yurttaşlardır. Geleceğin demokrasisini bugünün sorunlarının içinden çıkararak geleceğe açmak, yine yurttaşlar olarak sorumluluk almakla ve birbirimizle diyalog içinde ortak dünyamızı kuran temel ilkeleri biçimlendirmekle mümkün" diye konuştu.

İZMİR, ()

FOTOĞRAFLI