İZMİR Ekonomi Üniversitesi'nde (İEÜ) 8 Temmuz'da başlayan Tercih Günleri hizmeti ile, uzman rehberler ve gönüllü öğrencilerden oluşan 110 kişilik ekip, yeni dönemde üniversite tercihi yapacak olan öğrencilere rehberlik hizmeti sunuyor. Üniversite ayrıca, internet sitesi üzerinden Türkiye'nin her yerinden herkesin ulaşabilmesi için tasarladığı tercih robotu ile öğrencilere puan, sıralama, istedikleri bölüm ve şehir bilgileri doğrultusunda kendilerine en uygun üniversiteleri bulma imkanı sağlıyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin üniversite tercihi yapacak olan öğrenciler için verdiği hizmetlerden biri olan ve 8 Temmuz'da başlayan Tercih Günleri, 29 Temmuz'a kadar devam edecek. Tercih Günleri kapsamında, üniversitede oluşturulan iki özel salonda kurulan masalarda uzman rehberler ve gönüllü öğrencilerden oluşan ekipler, gelen öğrenci ve ailelere bilgi veriyor. Fakülteler ve bölümler hakkında genel bilgiler alan öğrenci ve aileler, kendi puan ve sıralamalarına bağlı olarak görevli ekibin yardımı ile en doğru tercih listesini oluşturuyorlar. Tercih Günleri kapsamında 90 öğrenci, 20'ye yakın uzman rehber günde yaklaşık 300 kişiye hizmet sunuyor. Öğrenciler adaylara üniversiteyi ve bölümleri tanıtıp okulu gezdiriyor, rehber öğretmenler ise aday için en doğru tercihin yapılması konusunda yardımcı oluyor. Bu hizmetin yanında üniversite, tercih dönemi süresince bölüm tanıtım seminerleri düzenliyor. Üniversite, üzerinde özenle çalıştığı bir dijital site tasarlayarak öğrencilere tercih robotu hizmeti ile internet üzerinden tercih edebilecekleri kısa sürede kolayca elemelerini sağlıyor.

Tercih robotu hakkında bilgi veren İEÜ Mütevelli Heyet Danışmanı (Genel Koordinatör) Prof. Dr. Murat Borovalı, "Adaylar, dışarıdan da internet üzerinden ulaşılabilen tercih robotundan sıralamasını, puan türü ve tercihlerini yazarak liste oluşturabiliyor. Buraya gelemeyen başka illerde olan öğrenciler için online bir danışmanlık hizmeti bu robot. Robot öğrencilere tercih edebileceği okul ve bölümleri gösteriyor. Öğrenci robotun belirlediği listede değişiklik yapabiliyor. Türkiye'nin herhangi bir yerinden internette arama motorlarına İzmir Ekonomi Üniversitesi Tercih Robotu yazarak ulaşılabilir" diye konuştu.

Üniversitenin burs imkanlarının da artırıldığını anlatan Prof. Dr. Murat Borovalı, "Bu sene bursluluk oranını yüzde 24'ten yüzde 42'ye çıkardık. Aynı zamanda var olan öğrenciler ve yeni öğrenciler için bursların kesilmesini kaldırdık. Öğrenciler ÖSYM'den aldığı bursu devlet ne kadar öğrenciliğe izin veriyorsa o kadar o bursunu kaybetmiyor" dedi.

ÖĞRENCİLER VE VELİLER DANIŞMANLIK HİZMETİNDEN MEMNUN

Tercih Günleri kapsamında bilgi almak üzere üniversiteye gelen öğrencilerden tek yumurta ikizlerinden biri olan Ahmet Ege Candemir, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde Gastronomi Bölümü'nde okumak istediğini söylerken, Metin Efe Candemir ise Makine Mühendisliği'ni tercih edeceğini belirtti.

Danışmanlık hizmeti almaya annesi ile gelen Beliz Çavuşoğlu ise, "Sınava ilk defa bu yıl girdim. Burada aldığım bilgiler beklentilerimi karşıladı. Tercih listem zaten hazırdı ama emin olamadığım şeyler vardı. Onları da buradan öğrendim. Gıda Mühendisliği ya da Matematik bölümünü tercih edeceğim" diye konuştu.

Tercih listesini rehber öğretmenle oluşturan Setenay Pamuksever, "Görüşme çok iyiydi, beklediğimi buldum diyebilirim. Rehberlik öğretmeni objektif bir şekilde yönlendirdi. Şimdi akademisyenlerle görüşüp okulu tanıyacağız. Bilgisayar Mühendisliği istiyorum" dedi. Baba Haluk Pamuksever ise, "Daha önce büyük kızımla da tercih günlerine gelmiştik. Onun tercihleri nokta atışı oldu, umarım bu kez de öyle olur. Gayet memnunuz" diye konuştu.

Melis KARAKUZULU/İZMİR, ()

FOTOĞRAFLI