Ramazan SARIKAYALI/KUMLUCA, () - ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde bu yıl 6'ncısı düzenlenen Domates Yetiştiriciliği ve Teknolojileri Fuarı DOMATEXPO açıldı.
Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası'nın destekleriyle bu yıl 6'ncısı düzenlenen DOMATEXPO Kumluca Toptancı Hali'nde açıldı. Açılışa AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Kaymakam Hakkı Uzun, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çiftçiler katıldı.
Saygı duruşundu bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, DOMATEXPO Fuarı'nın yöre çiftçisi ve ülke tarımına yenilikler getirmesini temenni ettiğini söyledi. Fuarın tohumdan sofraya gelene kadar tarım üretiminin tüm anının ele alınabileceği güzel bir fuar olduğunu aktaran Günay, "Son aylarda tarım üretimi yine ülke gündeminin en başında yer almaya devam ediyor. Önce enflasyonun sorumlusu olarak gösterilen tarım ürünlerimiz, hal yasası, üreticilerimize çeşitli kesimlerden yöneltilen haksız ithamlar, doğal afetler maalesef bölge çiftçimizi derinden yaralamaktadır. Tüm bu olumsuzluklara rağmen böyle güzel bir fuarın organize edilmesi çiftçimiz için olumludur" dedi.
Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe, özellikle bu yıl yaşanan doğal afetlerden bölge çiftçisinin etkilendiğini, bu konuda yetkililerden bir an evvel zarara uğrayan çiftçilere yapılacak olan desteklemeleri hızlandırması konusunda yardım beklediklerini belirtti. Kökçe, bölge tarımının artırılması için doğalgaz, enerji desteklemeleri gibi konularda da destek beklediklerini kaydetti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, tarım sektörünün sadece Türkiye'de değil dünyada bile en önemli sektör olduğunu, bunun da en önemli göstergesi olarak Rusya'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında yapılan görüşmede tarımın ele alındığını söyledi. Ziraat Odası başkanının konuşmasında çiftçilere yapılacak olan desteklemelerin arttırılmasını talep ettiğini ifade eden Türel, şöyle dedi:
"Biz çiftçimize desteğimizi her alanda olduğu gibi yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Çiftçilerimize sulama sistemlerindeki enerjiyi bedava kullandırıyoruz. Tarımda girdi maliyetlerini düşürmek için kuracağımız tarım marketleriyle maliyetleri düşüreceğiz. Gübre, solarizasyon gibi temel girdi maliyetlerini çiftçimize uygun fiyata çekeceğiz. Büyükşehir Belediyesi olarak yeni dönemde fide konusunda da desteklemelerimiz olacak."
Kaymakam Hakkı Uzun da Türkiye'de tarım konusunda önemli bir yeri olan Kumluca'da böyle bir fuar organizasyonunun yapılmasının, bölge çiftçisinin tarım konusunda geldiği başarılı noktayı gösteriyor olması adına önemli olduğunu ve bu fuarların çiftçilerin çağın teknolojileriyle buluşturulması için büyük destek sağladığını söyledi. Fuar için emeği geçenlere teşekkür eden Uzun, fuarın gelecek yıllarda da gelişerek devam etmesi temennisinde bulundu.
Yapılan duanın ardından açılışı gerçekleştirilen DOMATEXPO, cumartesi gününe kadar açık kalacak.

FOTOĞRAFLI