Olgay GÜLER / EDİRNE, () - TÜRKİYE genelinde 2018'de ağırladığı 5,5 milyon turistle üçüncü şehir olma özelliği taşıyan Edirne'de Belediye Başkanı Recep Gürkan, kentteki en büyük sıkıntının çöplerin konteynırlara atılmaması olduğunu ifade ederek, bir Avrupa kentine yakışmadığını söyledi. Vatandaşlardan çöplerini sokağa değil çöp konteynırlarına atmalarını isteyen Gürkan, "Tüm sorumluluğu tüm yükü belediyenin üzerinde bırakmamak gerekiyor" dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kentte rastgele sokağa atılan çöplerin oluşturduğu görüntülerin yılda 5,5 milyon turist ağırlayan bir kente yakışmadığını söyledi. Konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında konuşan Gürkan, Edirne'de en büyük sıkıntılarının sokaklara rastgele atılan çöpler olduğunu dile getirdi. Edirnelilerin bir Avrupa kentinde bir Avrupalı gibi yaşamak istediğini ifade eden Gürkan, bunu sürdürülebilir kılmak için tüm sorumluluğun belediyenin üzerine bırakılmaması gerektiğinin altını çizdi. 

Kentte eskiklerin olduğunu kabul eden Gürkan, vatandaşlardan konuyla ilgili işbirliği yapmalarını isteyerek çağrıda bulundu. Gürkan, "Şunu çok samimiyetle söylemek istiyorum ki; Edirne’de en büyük sıkıntımız, Edirne’de bütün hemşerilerim bir Avrupa kentinde bir Avrupalı kenti anlayışıyla yaşamak istiyorlar. Bunda da çok haklılar. Ama bunu sürdürülebilir kılmak için tüm sorumluluğu tüm yükü belediyenin üzerinde bırakmamak gerekiyor. Vatandaşlarımızın da tıpkı Avrupa’da yaşayan Avrupalılar gibi vatandaşlık sorumluluğunu yerine getirmeleri gerekiyor" dedi. 

'BU GÜZEL ŞEHRE HAKSIZLIK OLUR'
Şehrin muhtelif yerlerinde incelemelerde bulunduğu ve çöplerin çöp konteynırlarına atılmadığını gördüğünü kaydeden Gürkan,"Dün akşamüzeri Balıkpazarı Caddesi’ni gezdim. Her taraf kağıt, çöp içerisinde. Belediyenin bunları sürekli temizleme şansı yok. Belediyenin belli periyodik temizlikler yapma imkanı var. Yani bir vatandaşımızın elindeki çöpü, bu kağıt olabilir ya da bir başka bir şey olabilir, çöp kutusuna, çöp konteynırına atmak yerine yere bırakması gerçekten bu güzel şehre büyük haksızlık olur" diye konuştu. 

Gürkan, Edirne'nin 2018'de 5,5 milyon turisti ağırladığını hatırlatarak, "Avrupa’yı Avrupa yapan oradaki insanların eğitimi, kültürü, medeniyeti değil. Avrupa’yı Avrupa yapan orada kuralların eksiksiz ve istisnasız herkese eşit olarak uygulanması ve bununla beraber o kuralların sonucu olan cezaların da eşit olarak uygulanması. Biz Edirne Belediyesi olarak bu kuralları ve bu cezaları istisnasız herkese uygulayacağız. Belediyeden bir şey istiyorsak bizim de belediyeye karşı vatandaşlık görevlerimizi yerine getirmemiz gerekiyor. Örneğin, su paralarını zamanında yatırmamız lazım, emlak vergilerini yatırmamız lazım. Çöpümüzü sokağa değil, çöp kutularına, çöp konteynırlarına atmamız lazım" ifadelerini kullandı.