DKMP 12.Bölge Müdürlüğü alanı içerisinde yapılan kış ortası su kuşu sayımlarında (KOSKS) 4 alanda 28 türden 26 bin 826 su kuşu tespit edildi.

Doğa Koruma Mili Parklar 12. Bölge Müdürlüğü ile Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında Doğu Karadeniz’de kış ortası su kuşu sayımı (KOSKS) yapıldı. Sayımlar, su kuşlarının mevsimsel göç hareketlerinin en az olduğu, sulak alanlarda kümelendikleri 15 ocak - 15 şubat tarihleri arasında yapıldı.Su kuşu popülasyonlarının ve sulak alan ekosistemlerindeki değişimlerin uzun dönemde izlenebilmesi için kullanılan temel yöntemlerden biri olan KOSKS, uluslararası ve ulusal çok sayıda kurum, sivil toplum kuruluşu ve kuş gözlemcisinin özverili katkılarıyla gerçekleştiriyor. Artvin, Rize,Trabzon ve Giresun da yapılan sayıma DKMP 12. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı şube müdürlükleri personeliyle OMÜ Ornitoloji Araştırma Merkezinden ornitologlar katıldı.
 

2017 yılında yapılan sayım sonuçlarına göre: Artvin kıyılarında 16 türde toplam 5.775, Giresun kıyılarında 19 türde 8.375, Rize kıyılarında23 türde:6.511 ve Trabzon kıyılarında 18 türde toplam 6.165 su kuşu tespit edildi.