Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yetişen çay bitkilerinden elde edilen tohumlardan özel bir makinede geliştirilen yağ, kozmetik sektörü ve yemeklerde kullanılması için çalışma başlatıldı.

Dünyada çayın yetiştirildiği Uzakdoğu ülkeleri Japonya, Çin, Hindistan, Sri Lanka ve Endonezya’da üretilen, kozmetik sektörü ve yemeklerde kullanılan çay tohumu yağı, Türkiye’de, Çaykur tarafından yürütülen Araştırma-Geliştirme (AR-GE) çalışmaları sonucu üretildi. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun'da yetişen çay bitkilerinden elde edilen tohumlardan özel bir makinede geliştirilen zeytinyağı kalitesindeki yağın kozmetik sektörü ve yemeklerde kullanılması için çalışma başlatıldı.

‘ZEYTİNYAĞINA EŞ DEĞER BİR ÜRÜN’

Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, AR-GE faaliyetlerine önem verdiklerini belirterek çay tohumundan yağ ürettiklerini söyledi. Alim, “Uzakdoğu ülkelerinde çay tohumundan elde edilen yağı bizde ürettik. Bu yağ kozmetik ve yemeklerde çok etkin faydalı zeytinyağına eşdeğer bir ürün. Maliyet konusunda farklı ne olabilir diye çalışmalarımız devam ediyor. Kozmetik sanayide ilk etapta girme şansımız çok yüksek. Çay tohumundan kaliteli bir yağ elde ediliyor. Bunu süper kritik makinemizde ürettik. Cilt tamamen bu yağı emiyor. Çok farklı özellikleri var. İnşallah bu konuda iddialı bir şekilde çalışacağız. Çayın yanında ayrıca tohumun iktisadi anlamda farklı bir yanını üreticilerimize sağlamış olacağız. İlk etapta çay tohumunun yağını çıkartıp hem kozmetik sanayide hem de diğer şekilde kullanmaya çalışacağız” dedi.