Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Çevre Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Çevre Günü mesajında temiz bir çevreden bir kurum veya kuruluşun değil, bütün insanların mesul olduğunu ifade ederek çevrenin, gelecek nesillere kirletilmeden, tahrip edilmeden aktarılması gerektiğini vurguladı. Eroğlu, “1972 yılından beri 5 Haziran, Dünya Çevre Günü olarak kutlanmaktadır. Çevre problemleri, sınırlı kaynakların daha kıt hale gelmesine sebep olmakta, bu durum da kaynakların daha verimli kullanımına duyulan ihtiyacı artırarak, çevrenin önemini bir kez daha hatırlatmaktadır. Gelecek nesillere daha iyi bir Dünya bırakabilmek için; kirlenmelerin önlenmesi, tabiatın korunarak tahribatının engellenmesi, yeşil alanların korunması ve artırılması elzemdir. Bu hususta kamuoyunun bilgilendirilmesi ve eğitilmesi de önem arz etmektedir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak çevreyi suyu, havası, ormanı ve toprağıyla bir bütün olarak ele alıyoruz ve çalışmalarımızı bu bütünlük içerisinde yürütüyoruz. Maksadımız; daha yeşil, daha güzel bir Türkiye hedefini gerçekleştirmektir” ifadelerini kullandı.
Bakanlığın vazife alanındaki su kaynaklarını ve ormanlarını korumak ve geliştirmek için var gücüyle çalıştığını kaydeden Eroğlu, “Bu kapsamda son 11 yılda yaptığımız çalışmalarla 3 milyar 250 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Ülkemize son 11 yılda 900 bin hektar, yani 9 milyon dekar yeni orman alanı kazandırarak çevreye ve yeşile verdiğimiz önemi gösteriyoruz. Diğer yandan bütün vatandaşlarımıza yeterli sağlıklı su temini için 81 ilimizde büyük içmesuyu projelerini gerçekleştirdik. Pek çok şehrimizin 2050-2060 yılına kadar su ihtiyaçlarını karşıladık. Böylece temin ettiğimiz temiz su ile sudan geçen hastalıklarda çok büyük azalma olmuştur. Ayrıca su kaynaklarımızı korumak için, 2013 yılı itibariyle bütün havzalarımızda havza koruma eylem planları hazırladık ve uygulamalarını takip ediyoruz. Ergene havzasında 13 belediyenin atıksu arıtma tesislerini inşa ediyoruz, münferit sanayileri OSB çatıları altında topladık, 5 adet bölgesel ileri atıksu arıtma tesisi kuruyoruz. Ağaçlandırma, dere ıslahları, tarımsal kirlilikle mücadele, sanayide temiz üretim tekniklerine geçiş gibi bir dizi tedbirle Ergene Nehri’ni kirlilikten kurtarıyoruz. Su havzalarımız için nehir havza yönetim planları, taşkın yönetim planları, kuraklık yönetim planları hazırlamaya başladık. Su kaynaklarımızı havza esasında yönetmek için gerekli bütün yasal ve idari yapıyı oluşturuyoruz” dedi.
“Son 12 yılda ülkemizin korunan alanlarını yaklaşık 3 kat artırdık” ifadesini kullanan Eroğlu, şunları kaydetti:
“2002 yılında 3,4 milyon hektar olan korunan alanlarımız bugün 6,3 milyon hektara ulaşmıştır. 952 olan korunan alan sayısı bugün 1760’a, 33 olan milli park sayısı 40’a, 17 olan tabiat parkı sayısı 201’e, 108 olan tabiat anıtı sayısı 112’ye, 9 olan Ramsar Alanı 14’e ulaşmıştır. Vatandaşlarımızın şehir içinde nefes almalarına, yeşille buluşmalarına imkân sağlamak üzere 2003 yılından günümüze 127 adet Şehir Ormanı ile 1.310 adet mesire yeri kurduk. Aynı zamanda bal ormanları kuruyoruz. Bugüne kadar 227 adet Bal Ormanı tesis ettik. Bu proje sayesinde ülkemiz bal üretiminde dünyada altıncı sıradan ikinci sıraya yükseldi. Kayseri Sultansızlığı, Konya Beyşehir Gölü, Akgöl ile Ereğli Sazlıkları, Antalya Avlan Gölü, Aydın Bafa Gölü, Kırşehir Seyfe Gölü, Bursa Uluabat Gölü, Balıkesir Manyas Gölü başta olmak üzere göllerimiz ve sulak alanlarımız kurtarılmış ve yeniden kuşların uğrak mekanı haline getirilmiştir. Su kaynaklarımızı geliştirmek, tabiat varlıklarımızı korumak, orman servetimizi artırmak için şevk ve heyecanla çalışmaya devam ediyoruz. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak dileğiyle bundan sonra da var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz”.