Antakya Orman İşletme Müdürü Cevdet Çiçek, Hatay genelinde 3 ile 4 bin hektarlık ormanlık alanının ağaçları kurutan “Akdeniz Çam Kabuk Böceği” tehdidi altında olduğunu bildirdi.
Çiçek, halk arasında “ağaç katliamı yapılıyor”, “genç ağaçlar kesiliyor” haberlerinin yayılmasının ardından yaptığı açıklamada, kimyasal ilaçlama yolunun tercih edilmemesinden kaynaklı bu böceğin etkisi altındaki ağaçların kesilerek bazı noktalarda ise toplu yakalamalarla “Akdeniz Çam Kabuk Böceği” ile savaştıklarını, böceğin sadece çam ağaçlarında etkili olduğunu söyledi.
Hatay genelinde, Maraşboğazı, Serinyol, Alahan, Oğlakören, Gülederen mahallelerinde ağaçların dış kabuklarının hemen altında yerleşerek ağacın damarlarını kapatan bu böceğin sağlıklı ağaçları dahi kuruttuğunu anlatan Çiçek, “Bu böcek özellikle çam ağaçlarının dış kabuklarının hemen altında bulunan ağacın hayat damarlarının bulunduğu ilerim tabakasını yiyerek adeta ağacın damarlarını kesip topraktan su ve mineral besin almasını engelliyor. Dişi böcekler günde 40 civarında yavru bırakabiliyor” dedi.
Mümkün olan en kısa süreç içerisinde bu böceğin yok edilebilmesinin önemli olduğunu aktaran Çiçek, şöyle devam etti:
“Etkili olduğu alanlarda kesim çalışmalarımız sürüyor. Kırıkhan ve Belen ilçelerimizde bunun önüne geçtik. Diğer alanlarda ise çalışmalarımız sürüyor. Etkili olduğu ağaçları kesiyoruz. Bu ağaçları kesmez isek diğerlerine sirayet edecek ve tüm ormanı kaybetme riski ile karşılaşacağız. Diğer yandan biyoteknik mücadele yöntemi olan ’feromen tuzakları’ ile erkek böceklerin üremek için salgıladıkları salyaya benzer bir koku ile dişi böcekleri tuzaklarda toplayarak hem böceğin popülasyonunun tespiti ve mücadelesini de sürdürüyoruz.”
Sıcaklığında bu böceğin ağaçlarda tutunmasına etkili olduğunu söyleyen Çiçek “Havaların 17 derecenin altına düştüğü kış günlerinde bile bu böcek üremeye devam etti. Bu nedenle hastalıklı ağaç sayımız arttı. Mümkün olan en kısa sürede yok edilmesi gerekiyor” diye konuştu.