Şanlıurfa Ticaret Borsası (ŞTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, çiftçilere anız yakmamaları yönünde uyarıda bulundu.
Anız yakmanın toprağın işlenmesini ve tohum yatağının hazırlanmasını nispeten kolaylaştırdığını, ancak toprağın organik madde kaynağı olan sap ve samanın yakılması durumunda birçok faydalı böcek ve mikroorganizmaya zarar verildiğini belirten ŞTB Yönetim Kurulu Bakanı Mehmet Kaya, topraktaki organik maddenin kaybolmasıyla birlikte verimin de azaldığının altını çizdi. Önemli bir yem kaynağı olan anız artıklarının ortadan kaldırılmasının orman yangınlarına, çevre kirliliğine, trafik kazalarına, telefon ve elektrik iletim hatlarına, komşu tarladaki ekinlere büyük çevresel zararlar verdiğini söyleyen Kaya, sürdürülebilir bir tarım için anızın yakılarak değil, uygun alet ve makinelerle toprağa karıştırılarak kaldırılması gerektiğini kaydetti.
Topraktaki organik unsurların kaybedilmesinin hayvancılığa da zarar verdiğini açıklayan Kaya, "Çünkü anız dediğimiz atıklar yaz mevsiminden kışa kadar özellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvan sürülerinin beslenmesinde yoğun olarak kullanılmaktadır” dedi.
Anız yakmanın komşu tarlalardaki hasat edilmemiş ürünlere, traktörlere, meyve bahçelerine, bunların etrafındaki çitlere, civardaki yerleşim yerlerine ve özellikle ormanlara da büyük zarar verdiğini belirten Kaya, "Çiftçilerimizden anız yakmamalarını rica ediyorum ve kendilerine bol kazançlı bir yıl diliyorum” diye konuştu.