Günümüzde, yabancı dilde konuşma yeteneği, küreselleşen dünyada önemli bir beceri haline gelmiştir. Ancak, birçok insan için yabancı dilde konuşma deneyimi kaygı ve endişe dolu bir süreç olabilir. Hem çocuklar hem de yetişkinler, farklı nedenlerden ötürü bu konuda belirli düzeylerde kaygı yaşayabilirler. Ancak, bu kaygıyı yenmek mümkündür ve etkili stratejilerle yabancı dilde konuşma becerisini geliştirmek için adımlar atılabilir. Online ingilizce konuşma platformu Preply, bu konuda önemli bir araştırma yaptı. 150’yi aşkın lise öğrencisinin dahil olduğu ve katılımcıların yabancı dil Konuşma Kaygısı ile cinsiyet, okul türü, yabancı dil eğitim geçmişi ilişkisinin incelendiği araştırmasında İngilizce konuşmadaki kaygı ve utanma duygusu incelendi. Hem öğrencilerin velileri hem de meslek hayatında İngilizceyi kullanmak zorunda kalan yetişkinlerin merak ettiği konuysa, İngilizce konuşma kaygısının nasıl yenileceği oldu.

Çocuklarda İngilizce konuşma kaygısını yenmenin yolları ortaya çıktı

İngilizce konuşma becerisi, temelden alınması gereken bir destektir. Bundan dolayı, okul öncesi dönemde ve ilk orta okul döneminde çocuğu olan birçok veli, bu konuya dikkat etmektedir.  Çocuklarda İngilizce konuşma kaygısını yenmenin yollarına gelindiğinde, doğrudan uygulama ve pratik yapmak öne çıkmaktadır. Yapılan araştırma kapsamında, okul çağındaki çocuklar için doğrudan İngilizce okuma kitaplarının gelişimlerine önemli olduğu görülmüştür. Kitaplar kelime dağarcığının genişlemesini sağlarken, çizgi filmler ise İngilizce anlamanın ve telaffuzların daha iyi anlaşılmasını sağlamaktadır. İngilizce aktiviteler, müzikler ve oyunların çocukların küçük yaşlarda eğlenceli şekilde İngilizceye hakim olmasını sağlamaktadır.

Okul döneminde, not kaygısının ortaya çıkması ve pratikten ziyade teorik bilgiye odaklanılması ise, ilerleyen yıllarda konuşma kaygısının, utanma duygusunun ortaya çıkmasına neden olabilir. Bundan dolayı, uzmanlar çocuklar için İngilizce pratiklerinin es geçilmemesi gerektiğini belirtmektedir. Araştırmada, üstteki önerilere ek olarak çocuklar için online İngilizce kurslarınında avantajlı olabileceği ifade edilmiştir. Çocuklar için online İngilizce kursları çocukların okul programına göre adapte edilebilmesi ve çocukların seviyesi ne olursa olsun ona uygun konuşma pratiği sağlaması sebebiyle çok faydalı olduğu görülmüştür.

‘Yetişkinler İngilizceyi hayatının içine dahil etmeli’

İngilizce eğitiminde uygulama ve pratiğin etkili olduğu uzun yıllardır kabul görmüş bir gerçek. Preply araştırmasında ortaya çıkan veriler de net şekilde bunu gösterdi. Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 70’i, yabancılarla konuşurken utanma ve kaygı duygusunu hissettiğini söylüyor. Yabancıların ardından karşı cins ve bilgi, rol otoriteleri geliyor. Ancak araştırmada, ilk sırada gelen yabancılar faktörü, anadili İngilizce olan yabancı kişilerle pratik yapmanın önemini göstermektedir. Bu doğrultuda; anadili ingilizce olan kişilerle yüz yüze veya çevrimiçi ortamlarda pratik yapmak ciddi önem arz etmektedir. Preply Avrupa Müdürü Mustafa Ali Sivişoğu araştırma sonuçlarına ilişkin; “İngilizcenin iletişim için gerekli bir dil olduğunu ve çok geniş coğrafyalarda konuşulduğunu unutmayın. Kendinizi anlatırken yapılan hataların  sizi strese sokmasına izin vermeyin. Hata yapsanız da endişelenmeyin. Hatalarınızı kabullenerek bunlardan ders çıkarıp öğrenmenin keyfini çıkarın.” şeklinde görüş bildirdi.

Şampuan Kullanım İpuçları Şampuan Kullanım İpuçları