Yunanistan’da bulunan Ianos kitapevinde fotoğrafçı Alp Alper’in Türkiye üzerinden yaklaşık 305 metre yükseklikten uçarak çektiği fotoğraflardan oluşan “1000 Feet’ ten Türkiye” sergisi açıldı.
Yunanistan’ın başkenti Atina’da bulunan Ianos kitapevinde fotoğrafçı Alp Alper’in yerden yaklaşık 305 metre yükseklikten Türkiye’yi görüntülediği fotoğrafların yer aldığı sergi açıldı. Türkiye Atina Büyükelçiliği Kültür ve Turizm Müşavirliği tarafından organize edilen “1000 Feet’ten Türkiye” adlı sergide Alp Alper’in 1999’dan bu yana tüm Türkiye üzerindeki uçuşlarda çektiği fotoğraflar yer aldı. Serginin açılışına Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras’ın yanı sıra çok sayıda Yunan sanatsever katıldı.
Fotoğraf sanatçısı Alp Alper, serginin Atina olmasının kendisi için onur olduğunu belirterek, “Çünkü ben bu projeye 2000 yılında Atina’da görevliyken başlamıştım ve 2015 yılında Atina’ya serginin gelmesi benim için güzel bir an oluyor. Çünkü Türkiye’de bütün süreçleri yaşadığımızda ve Türkiye’de uçup havadan Türkiye’yi fotoğrafladığımızda başlangıç noktası burasıydı ve bittiğinde de buraya geldik şimdi” dedi.
1999 depreminin ardından Atina’ya geldiğini kaydeden Alper, “Depremin ardından her şeyin bir anda yok olabildiğini gördüm ve bizim ülkemizdeki güzelliklerin, daha doğrusu tarihi doğal güzelliklerin korunması için böyle bir projeyi aklıma koyduğumda Türkiye’de bunu kimsenin bunu yapmadığının farkında vardım. 40 kişiden oluşan ekibimi toparlayarak bu projeyi başlattık. Amacımız Türkiye’nin doğal güzelliklerini farklı bir bakış açısıyla dünyaya göstermekti. Bugün geldiğimiz noktada da bu çalışma halen devam eden bir proje olarak ününü ve yerini sürdürüyor” ifadelerini kullandı.
Alp Alper her projenin çıtayı daha yukarlara taşıdığını belirterek, “Bir sonraki proje kıtasal olarak çalışmalarım. Şu an Afrika kıtası üzerinde çalışıyorum. Eğer gücüm ve nefesim yeterse bir dünya kitabı bu projenin en son basamağı olacak. Şu anda Afrika ve Asya kıtası üzerinde çalışmalarım var” cümleleri kullandı.
Dünyada pek çok noktada uçtuğunu belirten Alper, “Türkiye gerçekten bu konuda çok farklı. Pek çok ülkede doğal güzellik bulabilirsiniz, tarih bulamazsınız. Tarih bulsanız doğal güzelliği bulamazsınız. Bizim ülkemiz bu ikisinin çok güzel birleşimi. Yani Asya ile Avrupa’nın birleştiği noktada aynı zamanda da çok büyük bir kültür birleşimi görüyorsunuz. Anadolu’da içindeki uygarlıkları, İstanbul’un üç başkentlik yapması ve gerideki izleri benim de çok fazla peşine düştüğüm ve zorluklar yaşadığım değerler olmadı çünkü bu güzellikler zaten vardı. Projemizde amacımız bu güzelliklerin korunmasına katkıda bulunmak, onların korumasını sağlamak” dedi.
Alper, Türkiye Yunanistan Kültür ve Turizm Müşaviri Aslı Aksungur buna benzer sergilerin ülkenin tanıtımına da katkıda bulunduğunun altını çizdi.