Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD’deki resmi temasları sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, Amerika Birleşik Devletleri’nin Ermeni Meselesi hususundaki yaklaşımları başta olmak üzere bölgesel konuların görüşmelerde ağırlıklı olarak ele alındığını belirtti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun resmi temaslar sonrası basın mensuplarına yapmış olduğu açıklama şu şekilde:
“Yaklaşık 2 saat süren görüşmemizde birçok konuyu ele aldık. Suriye’yi, bölgesel konuları, DAEŞ, Irak’taki durum, Yemen, Kırım ve birçok konuyu değerlendirme imkanımız oldu. İki taraf da Türk ve Amerikan işbirliğinin her zamankinden daha fazla önemli olduğunun farkında ve bundan sonraki adımların neler olabileceğini değerlendirme fırsatımız oldu. 1915 olaylarını, Türkiye’nin bu konudaki düşüncelerini, çabalarını ve iyi niyet girişimlerini; Cumhurbaşkanımızın geçen sene başbakan olarak yaptığı açıklama ve yine Sayın Başbakanımızın hem Ocak ayında Hrank Dink’in ölüm yıldönümünde yapmış olduğu açıklama ve dün yapmış olduğu açıklama, Türkiye’de ilk defa Ermeni Patrikliği’nde düzenlenecek olan anma töreni konularını konuştuk. Biz Türkiye olarak bu güne kadar insani yaklaşımımızla ve Ermenistan ile bu konuları ikili olarak çözme arzumuzu zaten gösterdik. Ama bu tek taraflı olacak bir şey değil. Ermenistan, Ermeni lobileri bu sene 2015 yılında, 1915 olaylarının 100. yılında maalesef parlamentolar ve siyasetçiler üzerinde baskı kurarak kararlar aldırmaya çalışıyorlar. Fakat bunun Ermenistan’a yada 1915 yılında Müslümanı ile Ermeni’si ile ölen insanlar için bir faydası yok. Bizim arzumuz bu anma törenleri de birlikte yapalım. Bu anlayış olsun, Ermenistan’da da bu anlayış olsun. Bizim görüşmelerimizde edinmiş olduğumuz izlenim Amerikan yönetiminin tutumunda da ciddi bir farklılık yok ve farklılıklar olmayacağı yönünde. Ama esas ayın 24’ünde Obama’nın açıklamasında bunu göreceğiz. Ama biz herhangi bir değişiklik izlenimi almadık.”
EĞİT DONAT PORĞRAMINDA HERHANGİBİ BİR SIKINTI YOK
“Eğit donat programında herhangi bir sıkıntı yok. Mayıs ayında başlıyor. Tabi bazı teçhizat ve personel yerleştirilmesi, getirilmesi konusunda gecikmeler oldu. Bunlar teknik konular. Yani siyasi yada askeri konuda bir sıkıntı yok. Mayıs ayı içinde başlayacak. Umarım başarılı olur. Fakat sadece eğit donat programıyla Suriye’deki meselelerin çözülemeyeceğinin biz de Amerika da bunun farkında. Bu konuda da bugün müsteşarlarımızı görevlendirdik. Başka hangi adımları atabiliriz bunları konuşmamız lazım. Çünkü arazideki duruma baktığımız zaman rejim hala insanları öldürmeye devam ediyor. Klorin gazı, varil bombaları atmaya devam ediyor. Aynı şekilde hava saldırılarıyla Halep ve bölgesindeki baskıları devam ediyor. DAEŞ aynı şekilde Halep’e baskısını arttırdı. Hala arazide mevcut, diğer terör örgütleri de öyle yani burada daha kapsamlı bir strateji ile bizim Suriye’deki sorunu çözmemiz lazım ve siyasi çözüm için de baskıyı arttırmamız lazım.”