İran’ın nükleer programı kapsamında İsviçre’de gerçekleştirilen müzakerelerde çerçeve anlaşma üzerinde anlaşmaya varılmasının ardından İran basını, anlaşmanın başarı olduğunu vurguladı.
BM Güvenlik Konseyi üye ülkeleri ve İran arasında Tahran’ın nükleer programı kapsamında İsviçre’nin Lozan kentinde gerçekleştirilen müzakerelerde çerçeve anlaşmasına dün varılmıştı. 5+1 arasında varılan uzlaşmanın ardından İran basını da bu konuya geniş bir şekilde yer verdi. İran’da yayınlanan İnfront page, “İran-P5+1’in Basın Açıklamasının Tam Metni” başlığı ile yayınladığı haberde, İran ve P5+1 ülkelerinin İsviçre’de yoğun şekilde gerçekleştirdiği 8 günün sonunda ortak bildirimde anlaştıklarını yazdı. Ülke liderlerinin basın konferansında ortak bildirimi açıkladıklarını yazan gazete, AB Birliği Dış İlişkiler Başkanı Federica Mogherini’nin açıklamalarına yer verdi. Mogherini, P5+1 Dışişleri Bakanları ile 26 Mart 2 nisan tarihleri arasında İsviçre’de görüştüklerini bildirerek, “2013 Kasım ayında anlaşmaya varıldığı üzere, burada İran’ın nükleer programını barışçıl bir ortamda gerçekleştireceğinden ve tüm yaptırımların kaldırılacağından emin olunacak kapsayıcı bir çözüm bulmak üzere burada bir araya geldik. Bugün kararlı bir aşamadayız. İran’ın Nükleer Programına İlişkin Eylem Planı’nın ana parametreleri üzerinde anlaşmaya vardık. Bu siyasi kararlılık, iyi niyet ve tüm tarafları olanaklı hale getirmek amacıyla sıkı çalışıldığını gösteriyor” dedi. Mogherini, alınan kararın İran’ın Nükleer Programına İlişkin Eylem Planı’nın son metni üzerinde zor bir karar verildiğini bildirerek, “İran’ın Nükleer Programına İlişkin Eylem Planı’nın metnini ve eklentileri yeniden hazırlayacağız” dedi.
Aynı gazetede yer alan bir başka haberde, İran’ın P5+1 ülkelerine İran karşıtı yaptırımların kaldırılması çağrısında bulunulduğu bildirilerek, İsviçre’nin Lozan kentindeki maratonun ardından gerçekleştirilen basın toplantısında resmi kararın açıklandığını ve İran’a karşı yaptırımların kaldırılacağını yazdı. Açıklamanın AB Dış İlişkiler Başkanı Federica Mogherini ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif tarafından açıklandığı kaydedilen haberde, “Çok taraflı Avrupalı ve tek taraflı ABD yaptırımlarının, İran’ın nükleer faaliyetlerinin durdurulmasına ya da askıya alınmasına gerek kalmadan kaldırılacak” denildi.
Tahran Times ise, çerçeve anlaşması kapsamında İran’ın nükleer faaliyetlerinin yanı sıra daha önceki faaliyetlerinin de durdurulmayacağını, kapatılmayacağını ve askıya alınmayacağını kaydederek, aralarında Natanz, Fordow, Isfahan ve Arak’ın da bulunduğu İran’ın nükleer faaliyetlerinin devam edeceğini yazdı. Haberde özetle şunlara yer verildi:
Kapsayıcı çözümlerin, zenginleştirme programının İran topraklarında devam edeceğini garanti ettiğini ve buna bağlı olarak nükleer santrallerin çalıştırılması anlamına gelen İran’ın nükleer yakıtın sanayi üretimine devam etmesine olanak sağlayacağına vurgu yapıldı. Çözümlere bağlı olarak, Natanz merkezinde yüzde 3.67’lik seviyeye kadar ulaşabilecek 5 binden fazla santifüj makinelerinin zenginleştirici zenginleştirilmiş metal üretmesine devam edecek programın 10 yıllık periyotlarla yapılacağı kaydedildi.