Dünyanın 22 farklı ülkesinden 95 yabancı uyruklu öğrencisi bulunan Hitit Üniversitesi, Mevlana Değişim programında da Türkiye’nin en başarılı üniversiteleri arasında yer alıyor.
Uluslararası çalışmalara her geçen yıl ağırlık veren Hitit Üniversitesi, yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurt dışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini amaçlayan ve hiçbir coğrafi bölge ayrımı olmaksızın bütün dünyadaki yükseköğretim kurumlarını kapsayan Mevlana Değişim programı kapsamında 54 üniversite ile anlaşma imzaladı.
Öğrenci ve öğretim elemanı değişiminde Türkiye ortalamamasının üstünde bir grafik çizen Hitit Üniversitesi, Anadolu’daki birçok üniversiteye de bu alanda öncülük ediyor. Yabancı öğrenci sayısıyla küçük bir dünyayı andıran üniversitenin ayrıca dünyanın farklı ülkelerinden 50’inin üzerinde üniversiteyle de ikili işbirliği bulunuyor.
Mevlana Değişim Programının amacı ve süreci hakkında bilgiler veren Hitit Üniversitesi Mevlana Değişim Programı Koordinatörü Doç. Dr. Abdurrahman Asan, “Programın temel amacı, Türkiye’yi yüksek öğretim alanında bir cazibe merkezi haline getirmek, yüksek öğretim kurumlarımızın akademik kapasitelerini artırmak, Yüksek öğretimin küreleşme sürecine katkıda bulunmak, Türkiye’nin zengin, tarihsel ve kültürel mirasını küresel düzeyde paylaşmak,kültürler arası etkileşimin artması ile farklılıklara saygı ve anlayış kültürünün zenginleşmesini sağlamak” diye konuştu.
30 ÖĞRENCİ VE 11 ÖĞRETİM ELEMANI PROGRAMDAN FAYDALANDI
2013-2014 öğretim yılında başlayan Mevlana Değişim Programını faaliyete geçiren ilk üniversitelerden biri olduklarını vurgulayan Asan, bugüne kadar programdan 30 öğrenci ve 11 öğretim elemanın faydalandığını açıkladı.
Doç. Dr. Asan, ayrıca Hitit Üniversitesi olarak şu an 20 farklı ülkeden 54 seçkin üniversite ile Mevlana Değişim Programı protokolü imzaladıklarını ve her gün bu sayının hızla arttığın belirtti.
"ANADOLU ÜNİVERSİTELERİNE ÖNCÜLÜK EDİYORUZ"
Mevlana Değişim Programı’nın YÖK tarafından koordinasyonu sağlanan yurt dışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini mümkün kılan bir değişim program olduğunu anlatan Doç. Dr. Asan, “Türkiye’de bu programı başarı ile yürüten üniversitelerden birisiyiz. Hitit Üniversitesi olarak Türkiye ortalamasının üzerine çıkarak bu programda Anadolu’daki üniversitelere de öncülük ediyoruz. Diğer değişim programlarından farklı olarak, hiçbir coğrafi bölge ayrımı olmaksızın değişim programı bünyesindeki hareketlilik Erasmus programını yürüten ülkeler hariç bütün dünyadaki yükseköğretim kurumlarını kapsamaktadır. Mevlana Değişim Programı kapsamında üniversite öğrenimine yeni başlamış olanlar hariç, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde Türkiye’de bir üniversitede kayıtlı öğrencilere yurt dışında bulunan yükseköğrenim kurumunda bir yarıyıl değişim öğrencisi olma ve öğrenim görme fırsatı verilmektedir. Bu faaliyetten yararlanan öğrenci, değişim programında yer aldığı sürece aylık destek ödeneği almaya hak kazanır ve gittiği kurumda öğrenim harcı ödemez. Öğrencilerin gittikleri ülkede geçirdikleri zaman ve aldıkları derslerin öğrencinin bağlı olduğu üniversite tarafından tanınması sağlanır. Ayrıca, Mevlana Değişim Programı Protokolü imzalayan yurt dışı yükseköğretim kurumlarında görev yapan tüm öğretim elemanları da Mevlana Değişim Programına katılabilirler. Gelen öğretim elamanları en az 2 hafta, en çok 3 ay süre ile değişim sürecine katılabilmektedir”
YÖK 2015-2016 MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI TAKVİMİNİ AÇIKLADI
YÖK’ün 2015-2016 eğitim-öğretim yılı için Mevlana Değişim Programı takvimini açıkladığını dile getiren Doç. Dr. Asan, 30 Mart-17 Nisan 2015 tarihleri arasında değişim ilanlarının duyurulacağını, 20-27 Nisan tarihlerinde değişim için başvuruların alınacağını bildirdi. Yapılacak olan değerlendirmenin ardından 8 Mayıs’ta değerlendirme sonuçlarının YÖK’e bildirileceğini, 29 Mayıs 2015 tarihinde ise değişime katılmaya hak kazanan adayların sonuçlarının duyurulacağını sözlerine ekledi.