Rize Bahçeşehir Koleji yaklaşık 35 35 m2 bir alana kurulan atölyede oluşturulan greenbox atölyesi ile Türkiye’de ilk defa sosyal medya okuryazarlığı eğitimi alacaklar. 

GreenBox Atölyesinin Fiziki Özellikleri Nelerdir

Yaklaşık 35 M2 bir alana kurulmuş stüdyodur. İçinde her türlü video arka planın düzenleneceği “yeşil perde” bulunmakta. Masa ve sandalyelerin yanında iki stüdyo ışığı bir profesyonel fotoğraf makinesi ve kamerası var. “drone pilotluğu kulübü” ile ortak çalışma yapıp, bazı videolarda drone çekimlerini de kullanılmakta.

Sosyal Medya Okuryazarlığı Çalışma Hedefleri

Projeyle ilgil yapılan açıklamada: "Rize Bahçeşehir Koleji Sosyal Medya Okuryazarlığı Kulübü öğrencileri var olan “Medya Okur Yazarlığı” nın dışında artık bir “Sosyal Medya Okuryazarlığı”nın kurallarının belirlenmesi gerektiğini savunmakta ve kurallarla ilgili çalışmaya başlamışlar. Bu çıkış ülkemiz açısından bir ilk olmasının yanında içeriği de düşünülünce oldukça dikkat çekici bir çıkış halini almaktadır.

Dijital teknoloji ile tanışan ilk kuşağın teknolojiyi kullanırken bazı kaygıları vardı ama günümüz kuşağının rahatlamak, kafasını dağıtmak, yeni arkadaşlıklar kurmak için sosyal medyaya yöneldiğini görüyoruz. Bu kuşak sosyal medya platformlarındaki ilişkilerinde kabullenmeler ve dışlamalarla karşılaşabiliyor. Bu durum günlük hayatında kurulan düzenin aslında sosyal medya ya da dijital dünyanın da bazı kurallara ve düzene bağlanması gerçeğine götürüyor bizleri.

Rize Bahçeşehir Koleji Sosyal Medya Okuryazarlığı Kulübü öğrencileri bu gerçekleri görerek bazı tedbir alma ihtiyacına yöneldiler.

1) Son zamanlarda popüler olan ve özellikle küçük çocukları hedefleyen bazı oyunlar ebeveynlerin gözünden kaçmaktadır. Granny ve Momo tarzı oyun veya videoları tehlikeli yönlendirmeler hatta korku figürleri çocukların zihninde işleyiş ve güvenlik sorunları doğurabiliyor. Bu da Momo, Mavi Balina gibi sosyal medya platformlarına karşı hem ebeveynlerde hem de çocuk ve gençlerde bilinç geliştirmek zaruriyetine bizi yöneltmektedir.

Mevcut kuşağın aşırı dijital bir dünya içinde olması hatta anne ve babanın dışında kurdukları çok detaylı dijital bir iç dünyalarının olması bu konuda deneyimsiz olan anne, baba ve çocuklar arasındaki mesafenin bir hayli uzamasına yol açmaktadır. Sosyal Medya Okuryazarlığı öğrencilerinin kendi dünyalarında ebeveynleri bilinçlendirme çabasına girişmesinin ne denli kıymetli bir hamle olduğunu sanırım detaylıca anlatmaya gerek yok.

Kulübümüz emniyet birimlerinden yardım almak dahil aileleri ve gençleri bilinçlendirici kısa filmler çekerek bu tehlikeli oyunlar konusunda toplumda farkındalık oluşturmayı amaçlamaktadır. Böylelikle hayatın parçası haline gelmiş internetin sunduğu sınırsız medyatik içeriklerin içindeki zararlı unsurlara dikkat çekmiş olacağız. Bu bilinçlendirme çabasının yetişkinler aracılığıyla değil de akranlar aracılığıyla yapılması bizi hedeflerimize daha kısa yoldan taşıyacaktır.

2) Sosyal medyanın günlük hayatın bir parçası olarak yaşanıldığı dönemdeyiz. Bir “sosyal medya etiği” oluşturmak bunun kurallarını belirlemek ivedi bir ihtiyaca dönüşmüştür. Sosyal Medya Okuryazarlığı’nın önemli parçalarından birini bu etik çalışma oluşturmaktadır.

Rize Bahçeşehir Koleji Sosyal Medya Okuryazarlığı Kulübü öğrencileri hükümetimizce yakın zamanda çıkarılan sosyal medya kanunu incelemektedir. Kulübümüz okullarda kurulan Sosyal Medya Okuryazarlığı Kulübü öğrencilerinin her birinin birbirinden bağımsız olarak, sosyal medya etiği kurallarını yazması gerektiğini savunmaktadır. Kendisi de bu yönde etik kuralları belirleme çalışmasına başlamıştır. Yılda bir tüm okulların katıldığı bir çalıştay da ortak metin “ sosyal medya etiği” kurallar silsilesi oluşturulacaktır. Daha sonra gençler kanun koyuculara bu konuda tavsiyelerde bulunmayı planlamaktadırlar.

Teknolojiyi sadece refah olarak gören anlayış 4. Sanayi devriminin temel malzemesi olan dijital becerilere sahip bir nesil yetiştirme hedefi, bu alanda oluşan bağımlılıklar ve sosyal beceri kayıplarını görmeyi engellemiştir. Sosyal Medya Okuryazarlığı Kulübü öğrencilerinin dijital öğelerin büyüsüne kapılmayı engelleyen bilinçlendirme çalışmaları, bir etik çeki düzen verme gayretleri, sadece ülkemiz adına değil insanlık adına önemli çalışmadır.

3) Sosyal Medya Okuryazarlığı Kulübü bir amacı da dijital güvenlik sağlamaktır. Verilerin güvenli bir şekilde tutulması, güvenliği ortadan kaldırıcı kullanımlar konusunda bilinç oluşturma bir başka hedef davranışlar arasındadır.

4) Sosyal Medya Okuryazarlığı kulübü aynı zamanda sanal pazarlama gibi geleceğin önemli mesleklerine şimdiden çocukların yeteneklerinin gelişmesine yönelik katkı sunmaktadır. Yani çocuğu 21. Yy becerileriyle donatmakta onu geleceğin mesleklerinin istediği yeteneklere karşın hazır hale getirmektedir" denildi.