Çanakkale Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇASİAD) tarafından organize edilen ve Çanakkale Zaferi’nin 100. yılına ithaf edilen ‘EXPOTROİA 100. Yıl Gıda ve Tarım Fuarı’, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in katılımıyla açıldı.
EXPOTROİA 100. Yıl Gıda ve Tarım Fuarı’nın açılış töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Fuara Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, AK Parti Çanakkale Milletvekilleri İsmail Kaşdemir, Mehmet Daniş, İl Başkanı Av. Erdener Can, ÇASİAD Başkanı Erdal Akarsu, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen, daire müdürleri, sponsor firma yetkilileri ve çiftçiler katıldı.
ÇANAKKALELİ ÜRETİCİYE 943 TRİLYON NAKDİ DESTEK
Bakan Mehdi Eker, “Çanakkale Türkiye’nin marka şehridir. Nerede, tarım ürünlerinde, gıda maddelerinde. Çanakkale’nin 6 tane coğrafi işaret almış ürünü var. Her ilde bu kadar yok. 8 üründe Türkiye’nin lideri. Çanakkale, 38 tane üründe Türkiye’nin ilk 10’unda yer alıyor. Bu kadar önemli, büyük bir potansiyeli var ve biz de hükümet olarak bugüne kadar Çanakkaleli üreticiye verdiğimiz toplam destek 943 trilyon lira. Çanakkaleli çifti, hükümetimizden nakdi, karşılıksız ve hibe destek aldı. Bunun yarıya yakını hayvancılık ve 2006’dan sonra başladı. Çünkü biz hayvancılıkla ilgili destek politikasını ben göreve geldikten sonra başlattım. Eğer biz hayvancılık politikasını bu şekilde değiştirmeseydik Çanakkale bu kadarını almamış olacaktı” diye konuştu.
KEPEZ LİMANI İTHALAT VE İHRACAT YAPACAK
Bakan Eker, yaptıkları araştırmalar sonrasında Kepez Limanı’nın ithalat ve ihracata uygun olduğunu söyleyerek, limanın bu faaliyetlere açılması için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’yla görüştüklerini belirtti. Eker, “Ben arkadaşlarıma talimat verdim. Uygun, resmi görüşle Ticaret Bakanlığı’mıza olumlu görüldüğünü ve açılması gerektiğini bildirdim. Ticaret Bakanlığı’mız da olumlu görüyor. İnşallah çok kısa bir süre içerisinde Çanakkale, Kepez Limanı’ndan tekrar ihracat ve ticaret yapabilecek hale gelecek” dedi.
“68 SENEDİR KUTLANMAYAN TOPRAK BAYRAMINI 3 YILDIR BİZ KUTLUYORUZ”
Bakan Eker, “1945 yılında Türkiye, Toprak Bayramı Kanunu çıkarmış. Bu vesileyle sizlere bir şey söyleyeceğim. 68 sene bu bayram kutlanmamış. Biz 2012’de bu bayramı kutlamaya başladık ve 3 senedir bu bayramı kutluyoruz. 11-17 Haziran tarihlerinde de Toprak Haftası olarak kutluyoruz. Birleşmiş Milletler’in de bunu gündemine alması takdirle karşıladığımız bir durum. Teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların Bakan Eker ve beraberindeki heyet, 17 Mayıs’a kadar ziyaret açık olacak, 47 bin metrekarelik açık alanda kurulu tohum, gübre, ilaç, fidan ve sulama firmaları tanıtım çadırlarını gezdi.