Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2014 yılında 194,6 milyon Dolarlık ihracat gerçekleştirirken, en çok ihraç edilen ürünler Antep fıstığı, kuru kayısı ve kuru incir oldu.
Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 2014 yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı, GAİB hizmet binasında yapıldı. 2014 yılı faaliyetleri hakkında bilgi veren Birlik Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, birliğin 2014 yılında 194,6 milyon Dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, en fazla ihraç edilen ürünlerin kuru kayısı, Antep fıstığı ve kuru incir olduğunu söyledi. Toplantıda Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumları ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mesut Acar divan başkanlığına, Süleyman Samlı ve Kasım Horoz da divan üyeliğine seçildi. Toplantıya Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, Başkan Yardımcısı A. Çetin Özmimar, Yalçın Geyik, Remzi Kırıcı, Aziz Doğan, Mehmet Alagöz, Özgür Atakan, Bahattin Kılınç, M. Ali Kılınç ve Vahid Beydemir’in yanı sıra Ekonomi Bakanlığı adına Hacer Aydemir, Türkiye İhracatçı Meclisi (TİM) adına Merve Yıldız Güler, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Başkanı Salahattin Kaplan ve birlik üyeleri katıldı.
2014 yılı ihracat rakamları, yıllık nispi ödeme ve ek nispi ödeme miktar ve oranları, bilanço gelir-gider hesapları, denetim kurulu raporu, yönetim kurulu ve denetim kurulu ibrasının yapıldığı toplantıda, kararlar oy birliğiyle kabul edildi. Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği tarafından yürütülen Kuru Meyve Tanıtım Grubu’nun faaliyet raporu, hesapları ve bütçesinin ibrası ile 2015 yılı bütçe ve iş programları da oy birliğiyle kabul edildi.
Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2014 yılı ihracatını değerlendiren Abdülkadir Çıkmaz, 2014 yılında 194,6 milyon Dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirterek, en fazla ihraç edilen ürünlerin kuru kayısı, Antep fıstığı ve kuru incir olduğunu ifade etti. Çıkmaz, konuşmasını, “Birliğimiz ihracatının 2014 yılında ülke gruplarına dağılımında ilk sırada 90,5 milyon Dolar ihracat ile Avrupa Birliği ülkeleri bulunmaktadır. İkinci sırada 37,8 milyon Dolar ihracat ile Amerika ülkeleri, üçüncü sırada ise 24,1 milyon Dolar ihracat ile Orta Doğu ülkeleri yer almaktadır. Ülkelere yönelik ilk sırada ise 29,6 milyon Dolar ihracat ile Almanya, ikinci sırada 26,2 milyon Dolar ihracat ile Birleşik Devletler, üçüncü sırada 17 milyon Dolar ihracat ile İtalya bulunmaktadır. Toplam olarak 80 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiştir” sözleriyle sürdürdü.
Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, 2015 yılında da birlik olarak bir çok etkinliğe katılacaklarını ve ihracatın arttırılması yönündeki çalışmaları destekleyeceklerini ifade ederek, “İhracatçılarımızın yurt dışı pazar paylarının arttırılması, ihraç ürünlerimizin çeşitlendirilmesi, yeni pazarlar bulunmasına yönelik tanıtım faaliyetleri, çerçevesinde gerçekleştirilen Ticaret Heyeti ve Alım Heyeti programlarına iştirak edilmeye devam edilecektir. Sektörel ürünlerimizin tanınırlığını ve uluslararası rekabet gücümüzü arttırmak amacıyla faaliyet gösteren Kuru Meyve Tanıtım Grubu ile koordineli şekilde çalışmalar desteklenecek olup 2015 yılında planlanan fuar ve organizasyonlara da birliğimiz katılacaktır. Üyelerimizin sektörümüzle ilgili her türlü konuda bilgilendirilmesine devam edilirken ihtiyaç duyulan nitelikli eleman konusunda da GAİB bünyesinde hizmet içi eğitim kurslarına paralel olarak ihtiyaç duyulan konularda eğitimler, seminer ve söyleşiler gerçekleştirilecektir. 2015 yılının ilk aylarında global krizle düşen ihracat rakamlarımızın önümüzdeki aylar içerisinde artışa döneceğini umuyor, genel kurulumuzun hayırlı olmasını diliyorum” dedi.