Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, G20 Perspektifinde Dünya ve Türkiye’nin Geleceği Konferansı’na katıldı.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Fazıl Tekin Salonu’nda düzenlenen konferansa Bakan Avcı’nın yanı sıra, G20 Platformu Sözcüsü Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen ve Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ile diğer ilgililer katıldı.
Burada açılış konuşması yapan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, küresel ekonomik işbirliğinin temel platformu olarak kabul gören G20 Zirvesi’nin küreselleşmenin etkilerini giderek arttığı günümüzde ortak çözümlere ulaşma hedefine varılmasında ve ülkeler arası işbirliğinin gerçekleştirilmesinde önemli bir misyon üstlendiğine dikkat çekti.
“İnsan hareketliliğinin arttığı, düşük büyüme oranları ve istihdamının daralması, insanların ihtiyaçlarının artması ve çeşitlenmesi gibi sebepler ülke ekonomilerinin bir dizi güçlükle karşılaşmasına sebep oluyor” diye Bakan Avcı, “İklim ve çevre problemlerinin daha da görünür ve tartışılır hale gelmesi, ekonomik büyümelerin çok uluslu şirketlerin kar hırsı sebebiyle tek yanlı ve insanların temel ihtiyaçlarını göz ardı ederek büyümesi eşitsizliğin artmasına, az gelişmiş ülke ekonomilerinin zorluklarının fazlalaşmasına ve yoksulların gözetilmesine ilişkin politikaların göz ardı edilmesine sebep olmaktadır. Türkiye’nin çarpıcı bir başarı hikayesiyle birlikte G20 dönem başkanlığını üstlenmesi az gelişmiş ülkeler ve yoksullar aleyhine bozulan dengenin yeniden tesis edilmesi için büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.
“G20 ZİRVESİ DÜNYA ÜLKELERİ ARASINDA GİDEREK AÇILAN MAKASIN DARALTILMASINI SAĞLAYACAKTIR”
Avcı, Türkiye’nin az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin haklarını ve taleplerini G20 zemininde dile getirilebilecek ve böylece yoksullaşmanın getirdiği baskıların izale edilmesine ve bozulan adalet duygusunun yeniden tesisine katkı sağlayacağını da anlatarak, şöyle devam etti:
“G20 zirvesinin az gelişmiş ekonomilere daha fazla yoğunlaşmasını, ekonomik gelişmişlik seviyeleri arasındaki işbirliğini arttırmasını temin etmek, dünya ülkeleri arasında giderek açılan makasın daraltılmasını sağlayacaktır. Türkiye’nin G20 dönem başkanlığı bu bakımdan büyük öneme sahiptir ve Türkiye’nin başarıları yeni bir küresel mimarinin kurulmasında imkan ve fırsat sağlayacaktır. Biz buna inanıyoruz. G20 dönem başkanı olarak biz az gelişmiş ekonomilere duyarlılığın arttırılması yanında gıda güvenliği ve yoksul ülkelerin gıda ihtiyaçlarının karşılanmasında da etkin rol oynayabiliriz. Bizim insani yardım kuruluşlarımızın dünya çapında tesis ettiği küresel vicdan hareketini G20’nin gündemine taşıyabilir, mültecilerin sorunlarının etkili olarak tartışılmasını sağlayabiliriz. Güçlü ekonomiler arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesinde, ekonomik işbirliklerinin arttırılmasında da Türkiye önemli görev üstlenebilecek durumdadır. Bizim gelişmiş ülkelerle ve AB ülkeleriyle var olan yakın işbirliğimiz köprü ülke konumumuzu bu vesileyle daha da güçlendirecektir. Dönem başkanlığımız boyunca bu meselelerin akademik düzeyde tartışılması da zaruridir. Bu toplantının bu istikamette faydalı olacağına yürekten inanıyor, katkı veren herkese teşekkürlerimi sunuyorum.”
Bakan Avcı’nın konuşmasının ardından, G20 Perspektifinde Dünya ve Türkiye’nin Geleceği Konferansı’na başlandı.